Sarkozy dopálil Browna, britský premiér ho "vykázal" z Londýna - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sarkozy dopálil Browna, britský premiér ho "vykázal" z Londýna

Ikona

4. prosince 2009, 13.03 | LONDÝN | Schůzka britského premiéra Gordona Browna a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, plánovaná na pátek do Londýna, se neuskuteční, informuje portál britského deníku Daily Telegraph. Příčinou je nevraživost mezi oběma politiky. Státníci tvrdí, že se nemohou schůzky zúčastnit pro jiný program.

 

Sarkozy plánovanou návštěvu prý zrušil kvůli obědu s novým prezidentem Evropské unie Hermanem van Rompuyem a schůzce s prezidentem Beninu.

Pozadí věci však deníku odkryl zdroj z britského ministerstva zahraničí, který řekl, že Browna "Sarkozy nyní nezajímá". "Nechceme trávit celé noci tím, že pro něj budeme čistit trikolory. On chce přiletět na návštěvu, bylo by s tím ale spojeno moc potíží. V tuto chvíli by to přineslo víc problémů než užitku," řekl nejmenovaný diplomat.

Sarkozy měl v plánu do Londýna letět, aby pronesl vlídná slova k Britům, kterým se minulý týden vysmíval. Jeho mluvčí však ve čtvrtek stroze oznámil: "Nicolas Sarkozy zítra do Londýna nepoletí".

Britská i francouzská média se shodují na tom, že schůzka se neuskuteční kvůli nevraživosti mezi oběma politiky, která mezi nimi vznikla po jmenování Francouze Michela Barniera evropským komisařem pro vnitřní trh a služby. Sarkozy se po jmenování dal slyšet, že Bernier "přebírá kontrolu" nad londýnskou City - historickým centrem anglické metropole, kde sídlí 500 poboček světových bank. "Poprvé po padesáti letech máme tuhle funkci. Angličani jsou teď v tomhle byznysu babráci," vysmíval se Sarkozy.

Francouzští diplomaté Sarkozyho slova mírnili. Francouzský prezident se prý vyjadřoval k "domácímu publiku" a neměl v úmyslu Brity urážet.

Brown a Sarkozy by se měli setkat až příští týden na summitu Evropské unie v Bruselu.

Tématické zařazení:

 » Politika