SJEZD ZELENÝCH: Strana zelených si změnila stanovy - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

SJEZD ZELENÝCH: Strana zelených si změnila stanovy

Ikona

6. prosince 2009, 21.45 | BRNO | Strana zelených si během třetího dne jednání brněnského sjezdu odsouhlasila změnu stanov. Zelení si nově schválili každoroční konání sjezdů, republikovou radu již také nepovede předseda se svými místopředsedy, ale zvolené pracovní předsednictvo, tím chtějí zelení zamezit dvoukolejnosti vedení.

 

"Naše stanovy byly připraveny a schváleny ještě v době, kdy jsme byli neparlamentní stranou. Myslím, že si všichni uvědomujeme, že je tam mnoho nedokonalostí, které komplikují naši činnost," odůvodnil potřebu pozměnit stanovy Strany zelených její předseda Ondej Liška. "Předsednictvo navrhlo, aby byly projednány jen ty skutečně nejdůležitější změny," uvedl.

Podle Lišky bude neprodleně po brněnském sjezdu ustanovena skupina, která se bude zabývat zjišťováním názorů členské základny. "Navrhuji, aby sjezd Strany zelených uložil předsednictvu jmenovat pracovní skupinu s cílem vést a koordinovat vnitrostranickou diskusi, která povede ke komplexní změně stanov. Myslím, že těch zhruba deset měsíců do dalšího sjezdu je doba, kdy jsme všichni schopni tuto změnu řádně promyslet," dodal staronový předseda zelených.

S ním se dostal do sporu jeho sobotní protikandidát na předsednický post Matěj Stropnický. Tomu se nelíbil především krátký čas na delegátské příspěvky: "Jen velmi těžko asi zvládnu přednést všech 30 návrhů, které ke stanovám mám, v pouhých dvou minutách. To jsme si schválili v jednacím řádu a podle toho bude diskuse o stanovách vypadat."

Stropnický se obával také omezení vlivu republikové rady. Svým vystoupením však delegáty spíše popudil, což mu však nevadilo. "Myslím, že teď bychom měli diskutovat. Ukažme našim voličům, že nejsme jen zelení, ale i pestří," vyzval Stropnický.

Mezi nejdůležitější body nedělního programu patřilo zvýšení četnosti sjezdů. Předsednictvo strany navrhlo, aby se sjezd konal minimálně jednou za rok. Při zachování dvouletého mandátu bylo tedy cílem vytvořit pravidlo střídavého konání sjezdů volebních a programových. Tento návrh byl přijat 141 hlasy.

Dalším výrazným bodem byly změny ve fungování republikové rady. Návrh, který počítal s tím, že vypustí volbu 20 členů rady sjezdem, protože takto zvolení členové republikové rady se v průběhu svého mandátu nemusejí zodpovídat ze své činnosti žádnému orgánu, byl přijat většinou 120 hlasů. Návrh také posiluje zastoupení krajských organizací v radě tím, že v ní budou přítomni předsedové krajských organizací a tyto organizace budou mít v radě jednoho zástupce za každých započatých 150 členů krajské organizace.

Další změnou, která se týkala republikové rady, bylo zrušení funkcí jejího předsedy a místopředsedů. Podle novelizace stanov bude radu svolávat předsednictvo strany a její jednání bude řídit zvolené pracovní předsednictvo. Také tento návrh byl delegáty sjezdu přijat.

"Moc vám děkuji za věcnou debatu, jsem skutečně rád, že se nám podařilo prosadit změny ve stanovách. Slibuji vám, že předsednictvo i republiková rada budou pracovat ve prospěch Strany zelených," řekl po schválení změn stanov Ondřej Liška.

Z úst některých delegátů zaznělo, že schvalování stanov se děje bez jakékoliv pořádné vnitrostranické diskuse. "Celá řada delegátů ani neví, o čem hlasuje. Svůj hlas dávají jen na základě stanoviska předkladatele, tedy předsednictva Strany zelených," uvedl delegát ze Slezské Ostravy Miroslav Vyka.

 

Tématické zařazení:

 » Politika