Sněmovna posunula návrh rozpočtu do třetího čtení - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sněmovna posunula návrh rozpočtu do třetího čtení

Ikona

2. prosince 2009, 19.16 | PRAHA | Sněmovna v úterý odeslala zákon o státním rozpočtu na rok 2010 do třetího čtení. Návrh rozpočtu počítá s deficitem 162,7 miliardy korun, poslanci žádají změny v jednotlivých kapitolách rozpočtu v řádu miliard korun. Ministr financí Eduard Janota do třetího čtení rozpočtu vypracuje vlastní návrh na řešení situace s financováním sociálních služeb.

 

Ministr to slíbil ve svém středečním projevu před poslaneckou sněmovnou, který ukončil druhé čtení návrhu zákona o státním rozpočtu.

Ministr nicméně prohlásil, že tím nechce říct, že souhlasí s předloženými pozměňovacími návrhy. Janota se podle svých slov hodlá blíže zabývat jen významnějšími pozměňovacími návrhy, jako je zvýšení výdajů na sociální služby či udržení platů státních zaměstnanců na současné výši. K návrhům menšího rozsahu, jako byl například návrh poslance Vítězslava Jandáka (ČSSD) na zvýšení rozpočtu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o tři miliony korun, se ministr nevyjádřil.

"Jakékoliv škrty by se projevily a finanční prostředky by pak chyběly," ohodnotil ministr Janota na tiskové konferenci, která následovala po druhém čtení návrhu rozpočtu, snahy politiků o další omezení mandatorních výdajů.

Ve čtvrtek nebo v pátek se má ministr osobně sejít s předsedy klubů a má s nimi řešit otázku sociálních služeb. „Na druhé straně je vhodné ten zákon (o rozpočtu) analyzovat a podrobit korekci,“ uvedl.

Zároveň připomněl požadavek Evropské komise, která stanovila, že ČR má snižovat deficit státního rozpočtu o jedno procento ročně. Ministr to označil za nereálné.

Tématické zařazení:

 » Politika