Předseda Národní rady Slovenska Peter Pellegrini v českém Senátu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Předseda Národní rady Slovenska Peter Pellegrini v českém Senátu

Předseda Národní rady Slovenska Peter Pellegrini v českém Senátu

1. prosince 2023, 10.10 | Praha - Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil přijal ve Valdštejnském paláci nového předsedu Národní rady Slovenska Petra Pellegriniho. Mluvili spolu o další meziparlamentní spolupráci v oblasti zahraniční i domácí politiky, fungování uskupení Visegrádské čtyřky a tématem byla rovněž možná energetická spolupráce a strategické investice. Setkání se za Senát zúčastnili také předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a předseda evropského výboru Vladislav Vilímec.

 

„Jsem rád, že jsme si na našem setkání potvrdili, že v naprosté většině má Česká a Slovenská republika stejné zájmy a jsme v tom oba parlamenty připraveni spolupracovat, ať už se jedná o zahraniční politiku či například oblast energetiky. Dále jsme se bavili o pomoci Ukrajině, a znovu-obnovení tradice setkávání vedení obou parlamentů, a to včetně zástupců opozice, protože to považujeme za důležité, aby byly výsledky spolupráce dlouhodobé,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Předseda Národní rady Peter Pellegrini k tomu dodal, že vztahy České republiky a Slovenska jsou dál na vynikající úrovni: „Slova o výjimečných vztazích mezi Čechy a Slováky nejsou pouze klišé, ale jsou každodenní realitou. Tyto návštěvy jsou nejen symbolické, ale jsou zároveň i praktické. Spolupráce mezi zeměmi by neměla být omezena pouze na úroveň vlád, ale měla by fungovat i na parlamentní úrovni.“

Peter Pellegrini zároveň oficiálně pozval předsedu Senátu Miloše Vystrčila a celé vedení české horní parlamentní komory společně s vedením Poslanecké sněmovny do Bratislavy na setkání s Národní radou Slovenska.

 

Zdroj: Andrea Kubová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Praha