SJEZD ZELENÝCH: Ostřílený Liška bude bojovat o obhájení postu předsedy strany - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

SJEZD ZELENÝCH: Ostřílený Liška bude bojovat o obhájení postu předsedy strany

Ikona

3. prosince 2009, 12.43 | PRAHA | Předseda zelených Ondřej Liška bude v sobotu v brněnské sportovní hale Morenda obhajovat svůj post proti ambicióznímu žižkovskému zastupiteli Matěji Stropnickému a bývalému předsedovi pardubických zelených Janu Linhartovi. V čele strany nahradil Martina Bursíka po debaklu v eurovolbách.

 

Liška má za sebou raketový vzestup na českém politickém nebi. Ze zastupitele na brněnské radnici se v roce 2006 stal poslancem za Jihomoravský kraj, o rok později ministrem školství. Rychle postupoval i ve stranické hierarchii. Vloni byl na sjezdu Strany zelených v Teplicích zvolen prvním místopředsedou strany, po prohře zelených v eurovolbách a odstoupení bývalého předsedy strany Martina Bursíka se stal 8. června jejím předsedou.

Liška vystudoval politologii a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Členem Strany zelených je od roku 2002. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezikulturního soužití a spolupracuje s řadou nevládních organizací a občanských iniciativ v Česku i ve světě. Přednášel na univerzitách, veřejných a odborných fórech v zahraničí jako například v Německu, Indii, Malajsii, Číně, Filipínách, Kambodži a Jižní Koreji.

V letech 2001 až 2002 pracoval Liška pro Nadaci Forum 2000, která pod záštitou Václava Havla pořádala mezinárodní konference o globalizaci a lidských právech, působil také jako předseda Česko-rakouského fóra pro dialog. Dva roky byl i poradcem Skupiny zelených v Evropském parlamentu pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy.

Dvaatřicetiletý Liška je ženatý, s manželkou původem Italkou má dvě dcery.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika