Jak Rumunsko pomáhá Ukrajině - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Jak Rumunsko pomáhá Ukrajině

Jak Rumunsko pomáhá Ukrajině

24. listopadu 2023, 15.10 | Konstanca - Předseda horní komory Miloš Vystrčil zakončil pracovní program v Rumunsku v Konstanci. Navštívil tamní přístav, přes který probíhá překládka ukrajinského obilí, a vojenskou základnu Mihail Kogalniceanu. Základna nabývá na významu od anexe Krymu v roce 2014, polohou se totiž jedná o východní hranici Severoatlantické aliance.

 

Miloš Vystrčil k návštěvě přístavu uvedl: „Nárůst ukrajinského zboží do přístavu v Konstanci je evidentní. V posledním roce to bylo 6 milionů tun obilí, které sem přišlo. Rumunsko k tomu přistupuje tak, že jsou dneska hlavní cestou, která umožňuje transportovat ukrajinské obilí do míst, kde to je potřeba. Je to cesta velmi účinná a rozumná.“ Vystrčil zároveň dodal: „Pokud se dostane ukrajinské obilí do kterékoliv země, tak se samozřejmě může stát, že je to obilí potom distribuováno i v rámci té země a potom to může mít dopad na ceny obilí, které vyprodukovali místní producenti. S tím se nějak vypořádává Polsko, Maďarsko, Česko i Rumunsko, a toho si velmi vážím.“

Vojenská základna Mihail Kogalniceanu, kterou v Konstance senátní delegace rovněž navštívila, nabyla na významnosti pro alianci NATO hlavně po ruské anexi Krymu v roce 2014, kdy začala Aliance s rozšířeným střežením vzdušeného prostoru. V roce 2021 byla zahájena první fáze projektu rozšíření základny s odhadovanými náklady ve výši dvou miliard eur. Jedním z důvodů je hrozba agresivního Ruska, při prezentaci základny jasně zaznělo a vychází to také ze závěrů summitu NATO v Madridu v roce 2022, že největší výstrahou destabilizace v regionu Černého moře i pro NATO je právě Rusko.

 

Zdroj: Mgr. Andrea Kubová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Praha  

 » Kraje  » Středočeský  

 » Kraje  » Liberecký  

 » Kraje  » Ústecký  

 » Kraje  » Karlovarský  

 » Kraje  » Plzeňský  

 » Kraje  » Jihočeský  

 » Kraje  » Vysočina  

 » Kraje  » Zlínský  

 » Kraje  » Jihomoravský  

 » Kraje  » Moravskoslezský  

 » Kraje  » Olomoucký  

 » Kraje  » Královéhradecký  

 » Kraje  » Pardubický