V Afghánistánu je v sázce bezpečnost světa, řekl Obama - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

V Afghánistánu je v sázce bezpečnost světa, řekl Obama

Ikona

2. prosince 2009, 10.55 | NEW YORK | Americký prezident Barack Obama v úterý oznámil, že v první polovině roku 2010 do Afghánistánu pošle dalších 30 tisíc vojáků. Podle Obamy nejde v afghánské válce jen o důvěryhodnost NATO, ale v sázce je bezpečnost světa, informuje ve středu dopoledne agentura Reuters.

 

"Rozmístění dalších 30 000 vojáků, které dnes večer oznamuji, proběhne v první části roku 2010 – v nejrychlejším možném tempu, aby tak mohli zasáhnout proti povstání a zajistit klíčová obydlená centra," řekl Obama na vojenské akademii West Point, když po dlouhých týdnech čekání oficiálně představil novou strategii USA v Afghánistánu.

"V sázce není jen důvěryhodnost NATO, ale bezpečnost našich spojenců a celková bezpečnost světa," dodal americký prezident a opětovně tak zdůraznil důležitost válečného konfliktu v Afghánistánu.

Obama svým projevem vyslyšel požadavek velení americké armády na další posily, zároveň ale nabídl naději a plán na stažení Američanů těm, kdo válku v Afghánistánu nepodporují – průzkum televize CNN ukázal, že 54 procent obyvatel USA je proti afghánské válce, jen 41 procent ji schvaluje.

Obamova nová strategie dovolí Američanům začít stahovat své jednotky v červenci 2011.

Jeden z nejdůležitějších projevů amerického prezidenta po nástupu do funkce v lednu letošního roku začal v úterý přesně ve 20.00 hodin východoamerického času (středa 02.00 hodin SEČ). Obama na jeho začátku zdůraznil, že to nebyly Spojené státy, kdo válku začal.

"Nestáli jsme o tento konflikt," řekl Obama s tím, že ho vyvolali teroristé z 11. září 2001 a Al-Káida. Válku v jejím počátku podpořil Kongres Spojených států, NATO i Organizace spojených národů. Proto je třeba konflikt v Afghánistánu dovést k úspěšnému konci.

"Jako vrchní velitel jsem rozhodnut, že je v našem životně důležitém zájmu poslat do Afghánistánu dalších 30 000 amerických vojáků. Po 18 měsících se naši vojáci začnou vracet domů," uvedl Obama s tím, že navýšení počtu vojáků dovolí urychlit předání odpovědnosti afghánským silám a začít stahování Američanů zpět do vlasti.

"Toto rozhodnutí se mi nedělá lehce," pokračoval Obama. "Kdybych si nemyslel, že je v sázce bezpečnost Spojených států a bezpečnost amerického lidu, s potěšením bych nařídil, aby se každý jeden voják zítra vrátil domů," dodal prezident.

Barack Obama také zmínil roli Severoatlantické aliance v afghánské válce. Prezident je přesvědčen, že spojenci Spojených států do středoasijské země také vyšlou další posily. "Naši přátelé s námi v Afghánistánu bojovali, krváceli a umírali. Nyní se musíme spojit a úspěšně tuto válku ukončit," řekl Obama.

Tématické zařazení:

 » Politika