Stát dotoval kurt, který není kam postavit - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Stát dotoval kurt, který není kam postavit

Ikona

27. listopadu 2009, 10.00 | PRAHA | Pět milionů korun dal stát pražskému Squashcentrum Strahov na skleněný kurt, který měl sloužit českým sportovcům. Místo toho ale centrum kurt pronajalo na turné po světě, uvádí páteční vydání Hospodářských novin (HN). Skleněný kurt míří z Kuvajtu do Saúdské Arábie, na turné se v něm představují nejlepší světoví hráči squashe.

 

Kurt pražskému oddílu zaplatilo ministerstvo školství, které na něj loni dalo 4,9 milionu korun. Podle podmínek dotace však má kurt sloužit především českým sportovcům "pro všechny typy soutěží od dětských, juniorských až po vrcholové" a pro sportovní činnost občanského sdružení, upozorňuje deník.

"V Čechách nestál nikdy, na žádné akci. Nepředstavili ho ani neukázali," řekl Hospodářským novinám předseda České asociace squashe Miroslav Valenta. Ten nedávno žádal půjčení kurtu pro Mistrovství Evropy juniorů, které asociace pořádá na jaře v Praze. Ale marně. "Samozřejmě jsme nabízeli, že uhradíme režii. Ale řekli mi, že nevědí, jestli nebudou mít jiné, zajímavější využití," doplnil Valenta.

V Česku má kurt sloužit poprvé příští rok v dubnu, kdy strahovské centrum pořádá mistrovství republiky. I potom ale bude využíván jen zřídka, hlavně vzhledem k tomu, že trvá kolem 50 hodin, než se kurt postaví, montáž navíc vyjde na statisíce korun.

Šéf Squashcentra Strahov Tomáš Cvikl odmítá, že by na zapůjčení kurtu vydělávali. Kurt, který za více než rok ani jednou nepostavili v Česku, je totiž na Arabském poloostrově "na zkušené" - a poskytli jej podle Cvikla zdarma. "V Česku neexistuje osoba, která by ten kurt uměla postavit. Umí to jen výrobce a ten nás požádal, jestli bychom ho nemohli zapůjčit na testování," říká Cvikl. A výrobce prý slíbil, že příští rok vyškolí tým lidí, kteří budou ten kurt schopni postavit.

Otázky tak vzbuzuje nejen zahraniční putování kurtu, ale zejména to, proč ministerstvo dalo pětimilionovou dotaci na zařízení, které nikdo v Česku neumí využívat, píšou Hospodářské noviny. "V rámci našeho malého sportu je 5 milionů mimořádná částka, která mohla být využita zcela jistě efektivněji než na zakoupení kurtu, který jeho vlastník neumí postavit a testuje ho pak na profesionálním mistrovství světa," dodal šéf squashového svazu Valenta.

Podle ministerstva školství měl projekt všechny náležitosti, aby mohl být dotován. "V podmínkách bylo, že má sloužit i pro další sportovce i sportovní činnost svazu," uvedl´pro HN ředitel odboru sportu ministerstva školství Miroslav Vosyka. Dodal, že nemá tolik lidí, aby mohli u každé dotace prověřovat, že bylo vše v pořádku. "Děláme jen náhodné kontroly, či když se někdo ozve," připustil. Podle Hospodářských novin kontrola na Strahov vyrazí v nejbližších dnech.

Tématické zařazení:

 » Politika