ČSSD chce zlomit loterijní lobby v parlamentu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ČSSD chce zlomit loterijní lobby v parlamentu

Ikona

24. listopadu 2009, 17.04 | PRAHA | ČSSD se chystá prosadit novelu loterijního zákona, který by omezil hazard, protože se domnívá, že v Poslanecké sněmovně má velmi silný vliv lobby těchto společností. Prohlásil to v úterý místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD se podle něj pokusí zlomit loterijní kartel v Poslanecké sněmovně ještě do konce tohoto volebního období.

 

"Čekání na nový loterijní zákon připomíná čekání na Godota. A ten nikdy nepřijde," prohlásil Sobotka. Problém je podle něj především u ODS. "V tuto chvíli mohu říci, že 71 poslanců ČSSD omezení hazardu podpoří a jednáme ještě s poslanci KSČM," řekl.

Novela loterijního zákona ČSSD si podle stranického experta na hazardní hry Pavla Němce klade za cíl omezit razantním způsobem všechny formy hazardu. "Obce dostanou možnost regulovat hazard na svém území a budou účastníky veškerých řízení, kdy ministerstvo financí povoluje nějakou formu hazardu," vyjmenoval některé body předlohy.

Kromě tohoto návrhu jsou ve sněmovně ještě novely z dílny lidoveckých poslanců a návrh vypracovaný Senátem. Především lidovci platí za velké odpůrce hazardu a neustále se snaží prosadit jeho omezení.

KDU-ČSL se proto obává, že pokud bude ve sněmovně ležet několik norem, poslanci nakonec všechny odloží a regulace hazardu se konat nebude. "To by byl nejhorší výsledek, do voleb by se pak nic nestalo," řekl předseda lidovců. "Bojím se, že je to současná strategie," prohlásil před časem předseda lidovců Cyril Svoboda na semináři o problematice hazardních her.

Provozovatelé hazardních her si na semináři stěžovali na vysoké odvody státu, a že upozorňovali, že přinášejí významné částky do státního rozpočtu. „Není pravda, že klienti prohráli u v Česku za loňský rok 128 miliard korun, jak se prezentuje v mediích, prohráli pouze 30 miliard korun,“ sdělil generální ředitel Tipsportu Petr Knybel. Dodal, že 30 miliard není zisk loterijních subjektů, ale obrat, z něhož se musí zaplatit odvody a náklady. Loterie v Česku podle něj za loňský rok vydělaly pouze něco přes čtyři miliardy korun. Generální ředitel Sazky Aleš Hušák připomněl, že provozovatelé hazardních her platí vyšší daně než ostatní podnikatelé. "Jsme zdaněni třikrát víc, proto se tak bráníme," uvedl.

"Ano obhajujete své, chápu, ale gamblerství je problém, který narůstá," vzkázal zástupcům loterijních společností poslanec Petr Braný (KSČM). Argumentoval především svými zkušenostmi z jihočeského regionu.
"Celý problém vidím v tom, že stát není schopen udělat jasná pravidla, jasnou regulaci. Problém tedy nevidím ve vás (provozovatelích hazardu), ale v nás a obávám se, že do voleb to také nevyřešíme," řekl poslanec ČSSD Alfréd Michalík.

KDU-ČSL ve svém návrhu prosazuje rozšíření oprávnění obcí regulovat hazard na svém území. Obce by měly mít možnost povolovat, zpoplatňovat či zakázat herní videoloterní terminály a hrací automaty. Kasino bude moci ministerstvo financí povolit až po souhlasném vyjádření zastupitelstva obce. Lidovci také požadují jednotné zpoplatnění. Provozovatelé by měli hradit správní poplatek ve výši 30 000 korun za přístroj na jeden rok. Kromě toho by obec mohla vypsat ještě místní poplatek ve výši 10 000 až 40 000 korun za přístroj na rok. Návrh počítá také s úplným zákazem reklamy na hazard a se zákazem sázení přes internet a prostřednictvím mobilních telefonů.

Část výtěžku z loterií by měla podle návrhu také připadnout Státnímu fondu kultury. Podle stávající právní úpravy odvádějí provozovatelé sázek šest až 20 procent svého výtěžku na veřejně prospěšné účely, které si sami vyberou. V praxi to ovšem mnohdy znamená, že si založí vlastní nadaci, přes kterou se jim povinné odvody vracejí. "Návrh počítá s jednotnými odvody ve výši 20 procent výtěžku z provozování kurzových sázek, sázkových her v kasinu a sázkových her provozovaných prostřednictvím centrálního loterního systému s interaktivními videoloterními terminály a odvody části výtěžku z provozování výherních hracích přístrojů (70 000 Kč za přístroj a rok). Tyto odvody budou jedním ze zdrojů Státního fondu kultury," vysvětlují předkladatelé.

V minulém roce Češi prosázeli 113 miliard korun a Praha patří v počtu kasin mezi první města Evropy. Stávající loterijní zákon ukládá povinnost, aby společnosti odváděli určité procento zisku na dobročinné účely. V praxi to znamená, že si majitelé založí vlastní nadaci a tam peníze přesunou.

Tématické zařazení:

 » Politika