Smutek v Senátu: Zemřel jeho předseda, bývalý teplický primátor Jaroslav Kubera - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Smutek v Senátu: Zemřel jeho předseda, bývalý teplický primátor Jaroslav Kubera

Teplice / Ze severních Čech přišla dnes velmi smutná zpráva. Ve věku 72 let zemřel náhle Jaroslav Kubera. Teplický patriot, dlouholetý primátor a také předseda Senátu Jaroslav Kubera. Byl po prezidentovi druhý nejvyšší ústavní činitel.

 

Dopoledne ve své kanceláři v Teplicích zkolaboval. Jeho asistentka mu volala okamžitě záchranku. Sama se jej pokoušela oživovat. Marně. To se na krátko podařilo záchranářům, ovšem krátce po převozu do nemocnice bohužel svůj boj o život prohrál.

 

Postihla jej nejspíš náhlá příhoda srdeční a ani přes okamžitý zásah lékařů podlehl. V šoku je rodina, přátelé, ale celá politické scéna, napříč politickým spektrem. Zesnulý politik byl také dlouholetým kuřákem a zastáncem kouření. Vše bral však s nadsázkou a nadhledem, měl velký smysl pro humor a věci rád řešil napřímo.

 

Premiér Andrej Babiš označil zprávu o smrti za šokující. "Jaroslava Kuberu jsem považoval měl za fajn chlapa a úžasně vtipného člověka," uvedl Babiš.

 

Prezident Miloš Zeman se svěřil, že zesnulého Kuberu považoval za svého přítele, i když se někdy lišili v názorech. Vláda uctila před dnešním zasedáním Kuberovu památku minutou ticha. Veřejnost může soustrast vyjádřit zápisem do kondolenčních knih v Senátu, Jablonci nad Nisou nebo v Teplicích. Před teplickým magistrátem také vzniklo pietní místo.

 

"Budu iniciátorem vzniku i trvalého pietního místa, které by mého skvělého předchůdce ve funkci připomínalo. Pan Kubera byl dlouholetým starostou a primátorem města," uvedl současný primátor Hynek Hanza.

 

V čele Senátu zesnulého Kuberu nyní bude zastupovat první místopředseda Jiří Růžička (za STAN). O termínu volby nového předsedy horní komory bude organizační výbor Senátu jednat v úterý. Zda se uskuteční státní pohřeb a v jakém rozsahu, o tom bude jednat premiér Babiš se zástupci rodiny. 

 

Za celou redakci chceme tímto vzdát hold panu Jaroslavu Kuberovi, který byl i dlouholetým příznivcem našich médií a dovolujeme si paní Kuberové, jeho dcerám, celé rodině a všem blízkým projevit nejhlubší soustrast. 

 

 

Zdroj: Metropol / foto: archiv

Kubera byl vášnivým kuřákem

Jaroslav Kubera by za pár týdnů oslavil 73. narozeniny

Tématické zařazení:

 » Politika