Politici zase vytvořili další paskvil: Zákon o povinném čipováním psů je v podstatě zbytečný - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Politici zase vytvořili další paskvil: Zákon o povinném čipováním psů je v podstatě zbytečný

Praha I Od 1. ledna 2020 musejí mít všichni psi chovaní na území ČR čip, který by měl být jediným oficiálním identifikátorem. Za nesplnění této podmínky hrozí majitelům až 20 tisíc korun pokuty. Stát tím chce prý eliminovat takzvané množírny psů a také mít větší přehled. Má to ale háček - zatím jde pouze o byznys pro veterináře a firmy dodávající čipy!

 

Čip sám o sobě toho moc neumí, respektive vůbec nic. Obsahuje číslo a to je všechno. Pokud tedy v reálu i chovatel psa čipovat za zhruba 1400 - 2000 korun nechá, ale číslo z čipu nezaregistruje v některém z registrů, jsou to v podstatě vyhození peníze a zbytečná snaha. Výjimkou jsou jen ti psi, kteří mají viditelné tetování provedené před 3. 7. 2011, tedy psi starší 8 let. 

 

"Stát zatím vlastní národní a povinný registr nemá, zatím se tvoří," přiznávají zástupci ministerstva zemědělství. Majitelé chlupáčů tak musejí zvolit buďto soukromý registr, ale pokud to neudělají, v podstatě je už dál nikdo trestat nebude. 

 

"Vznikl tak paskvil, kdy majitel psa musí nechat čipovat, ale už ho ´nemusí´ nikde registrovat. Není totiž žádná směrnice, která určuje, kam má chovatel číslo z čipu nechat zapsat. Samozřejmě, že je to v jeho zájmu - pokud se pes ztratí, bude evidován v registru, pes se najde, pak se snáz majiteli vrátí. Ale když někdo nechá psa čipovat, nic nikam nezanese, pes bude někde na dvoře a uteče, tak i když ho někdo najde, pak nastává problém," uvedl jeden z veterinářů.

 

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že zřízení registru zvířat vyjde na 50 až 60 milionů korun a další miliony spolkne jeho provoz, včetně personálních nákladů. Jenže samo majitelé soukromých registrů to odmítají. "Vstupní náklady byly v řádu desítek tisíc a provoz taky. Čili desítky či stovky milionů - to je zase jen ten státní aparát, který potřebuje z něčeho žít. Když se chce, jde všechno, ale tady se nějak nechce," prozradil Jan Lácha, majitel jedné z databáze psů.

 

V soukromých databázích je dosud evidováno kolem milionu psů. Přestože zákon nařizující čipování byl schválen už v roce 2018, až nyní navrhl poslanec za KSČM Pavel Kováčik, aby pejskaři povině prováděli registrace v jednotném státním registru, který by vedla veterinární správa. Nápad podpořil i zemědělský výbor Sněmovny, ale pokud by měl jednotný systém měl začít fungovat, nebude to dříve, než od roku 2020.

 

Problém pro majitele psů ale může nastat, i když je zákon vlastně paskvilem, že i čerstvě očkovaný pes, ale bez čipu, se po Novém roce stane automaticky neočkovaný. Tím chce vlastníky přinutit, aby očipovat své čtyřnohé miláčky nechalu. A bez čipu by nemělo být možné vakcinaci neaplikovat. To ale veterináři odmítají, protože je i v jejich zájmu, aby zvířata naočkovali. 

 

 

 

 

Zdroj: Metropol / foto: archiv

Tématické zařazení:

 » Politika