Psi budou muset mít povinně čip! Češi už vymýšlí, jak zařízení deaktivovat nebo dokonce ze zvířete vyjmout - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Psi budou muset mít povinně čip! Češi už vymýšlí, jak zařízení deaktivovat nebo dokonce ze zvířete vyjmout

16. září 2019, 19.00 | Praha I Tohle je snad možné jen v Česku! Od ledna bude platit povinnost, že všichni psi budou muset výt čipováni. Má to zpřehlednit počet chovaných zvířat i pomoci eliminovat takzvané nelegální množírny. Jenomže lidé už na internetu vymýšlejí, jak čipy deaktivovat nebo je z těla rovnou vyřezávat.

 

Nově bude třeba veterinární správě hlásit chovy od tří a více fen. Nyní tato povinnost platí pro chov pěti a více. Štěňata bude možná očipovat do tří měsíců jejich věku. Přísnější pravidla má přinést vládní novela veterinárního zákona, která upravuje také chov hmyzu pro lidskou spotřebu nebo na výrobu bílkovinných produktů. Sněmovna se k jejímu schvalování sejde asi za dva týdny.

 

„Chovatelé psů budou mít sedm dní na to, aby nahlásili veterinářům informace o tom, že chovají nejméně tři feny starší 12 měsíců. Úmrtí některé z nich budou muset rovněž nahlásit do týdne. Pokud bude v jedné domácnosti více chovatelů, bude mít oznamovací povinnost pouze jeden z nich. Cílem je zamezit obcházení zákona a snahám vyhnout se oznamovacím povinnostem a veterinárním kontrolám,“ říkají předkladatelé zákona.

 

Oznamovat chov nebudou muset útulky pro zvířata, hotely a penziony pro zvířata, ozbrojené nebo bezpečností sbory nebo chovatelé vodicích nebo asistenčních psů. Veterináři evidují na 900 chovatelů pěti a více fen, za nesplnění nahlašovací povinnosti uložili od předloňského listopadu sankce ve 40 případech, uvedlo ministerstvo zemědělství.

 

Stát chystá také novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Navrhuje v ní zavést evidenční list vrhu štěňat, který by byl chovatel povinen uchovávat. Při prodeji nebo darování štěněte by musel předat novému majiteli informace o dosavadním způsobu krmení štěněte a popis péče o něj. Za rozmnožování psů nebo koček v množírně bude hrozit pokuta až do 500 000 korun, uvedl úřad.

Zdroj: Metropol / foto: archiv

Čipování psů bude od Nového roku povinné

Tématické zařazení:

 » Politika