Fischer odmítl funkci eurokomisaře - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fischer odmítl funkci eurokomisaře

Ikona

7. listopadu 2009, 12.39 | PRAHA | Premiér Jan Fischer odmítl nabídku ODS a ČSSD na post eurokomisaře. Sdělil to v sobotu mluvčí vlády Roman Prorok. "Vzal jsem na sebe spolu se svou vládou odpovědnost dovést zemi k řádným parlamentním volbám a od této odpovědnosti nemohu ze dne na den odejít," reagoval předseda vlády na shodu ODS a ČSSD, aby přijal nominaci na českého eurokomisaře.

 

"Několikrát jsem v poslední době opakoval, že ve věci nominace českého kandidáta na eurokomisaře upřednostňuji dohodu politických stran a že, pokud k ní nedojde, navrhnu vládě vlastního kandidáta. Proces výběru českého eurokomisaře nelze dále prodlužovat a nesmí přerůst v další vnitropolitickou krizi," uvedl Fischer ve svém prohlášení. A vyzval politické strany, aby pokračovaly v jednáních a došly k dohodě o novém českém komisaři.

Podle Fischerových slov odpovědnost za řízení vlády přijal dočasně. "Mým cílem není profesionální politické angažmá. Svoji budoucnost po parlamentních volbách spatřuji v odborné práci v některé z domácích nebo mezinárodních institucích," dodal.

Všechny strany se zatím na společném kandidátovi na post eurokomisaře nedohodly, konečné slovo má padnout v pondělí 9. listopadu.

ODS nejprve trvala na svém kandidátovi Alexandru Vondrovi. Předseda ODS Mirek Topolánek tento týden argumentoval tím, že nyní mají právo vyslat do unie svého zástupce občanští demokraté. "Když se naposled delegoval eurokomisař, zvolila ho tehdy vládnoucí ČSSD, nyní byt tak měla činit strana, která zvítězila v posledních volbách, tedy ODS," řekl již dříve Topolánek.

Sociální demokraté do pátku prosazovali svého kandidáta, nynějšího eurokomisaře Vladimíra Špidlu.

Své kandidáty mají i další parlamentní strany. Komunisté navrhli bývalého kosmonauta a europoslance Vladimíra Remka, lidovci diplomata Pavla Svobodu a Strana zelených ekonoma Jana Švejnara.

Tématické zařazení:

 » Politika