Poslanci přehlasovali prezidentovo veto a přijali zákon o významné tržní síle - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Poslanci přehlasovali prezidentovo veto a přijali zákon o významné tržní síle

Ikona

3. listopadu 2009, 16.45 | PRAHA | Poslanci v úterý přehlasovali prezidentovo veto a přijali zákon o významné tržní síle. Jeho cílem je regulovat podmínky dodávek zboží do maloobchodu a podpořit tak malé české dodavatele. Hlasování se zúčastnilo 179 poslanců, pro jich hlasovalo 106, proti 63. Návrh koncem září vetoval prezident Václav Klaus

 

"Zákon velmi podobného obsahu jsem poslanecké sněmovně vrátil již v červnu roku 2006. Dnešní podoba zákona je ještě méně přijatelná, než ta před čtyřmi lety," uvedl prezident ve svém prohlášení. Podle něj je zákon zcela nevhodným regulačním zásahem do vztahů mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu, vymyká se všem dosud zavedeným legislativním zvyklostem a vykazuje řadu legislativních nedostatků.

Pozměňovací návrh definuje významnou tržní sílu jako "takové postavení odběratele vůči dodavateli, kdy se v důsledku situace na trhu stává dodavatel závislým na odběrateli ve vztahu k možnosti dodávat své zboží spotřebitelům a kdy si odběratel vůči dodavateli může vynutit jednostranně výhodné obchodní podmínky". Není-li prokázán opak, má se podle návrhu za to, že významnou tržní sílu má odběratel, jehož čistý obrat přesáhne pět miliard korun.

Smyslem zákona je vytvoření etického kodexu obchodníků, jehož dodržování by kontroloval antimonopolní úřad. V případě provinění se proti kodexu a zneužití významné tržní síly by obchodním řetězcům hrozily pokuty ve výši až deseti milionů korun nebo deseti procent z obratu.

Řetězce budou muset poskytovat dodavatelům zboží všeobecné obchodní podmínky obsahující mimo jiné cenové podmínky nebo údaje o snižování cen. Zákon nakazuje obchodníkům zaplatit jejich dodavatelům za zboží nejdéle do 30 dnů od jeho dodání.

Zákon má řadu odpůrců. Podle jednatele obchodní sítě Globus Petra Vyhnálka totiž z pozměňovacího návrhu, který předložila skupina poslanců ČSSD a KSČM, vypadla původní myšlenka etického kodexu, který měly jednotlivé obchodní sítě zpracovat a jeho dodržování kontrolovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podmínky regulace se pak podle jeho slov přesunuly do příloh k uvedenému návrhu zákona.

"Tyto podmínky obchodníkům prakticky neumožňují skoro žádný manévrovací prostor," podotýká Vyhnálek. Zákon podle něj dopadne přitom především na ty, které má chránit – na dodavatele zboží do obchodních sítí. "Povede to k tomu, že nebudeme obchodovat s nikým, u koho by hrozilo riziko, že si může stěžovat u antimonopolního úřadu," tvrdí Vyhnálek.

Tématické zařazení:

 » Politika