Bývalý velitel městské policie v Plzni Luděk Hosman rezignoval na svoji funkci - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Bývalý velitel městské policie v Plzni Luděk Hosman rezignoval na svoji funkci

3. listopadu 2009, 16.43 | PLZEŇ | Bývalý velitel městské policie v Plzni Luděk Hosman rezignoval na svoji funkci a to s platností od 11. listopadu 2009 v reakci na odhalení, že opsal svoji bakalářskou práci na plzeňské právnické fakultě. O rezignaci Hosmana informovala v úterý mluvčí magistrátu Edita Vighová.

 

"Pan Hosman doručil v pondělí rezignaci na funkci výkonného velitele Městské policie Plzeň radnímu pro bezpečnost Robertu Hodkovi, a to s platností od 11. listopadu 2009. O dalších krocích v souvislosti s vedením Městské police Plzeň a vyhlášení výběrového řízení na funkci velitele městské policie rozhodne na svém jednání Zastupitelstvo města Plzně ve čtvrtek, 12. listopadu 2009," řekla mluvčí Vighová.

Vedení plzeňského magistrátu odvolalo 2š. října 2009 velitele strážníků plzeňské městské police Luďka Hosmana v souvislosti s podezřením z podvodu ohledně jeho bakalářské práce odevzdané na plzeňské právnické fakultě. Řídícími funkcemi městské policie byl dočasně pověřen Martin Šimera.

Hosman se sám přiznal k tomu, že jeho bakalářská práce je plagiát. Jako absolvent plzeňské právnické fakulty opsal starší práci svého bývalého nadřízeného. Obě práce vznikly na stejné katedře plzeňské právnické fakulty, mají podobné téma, shodné názvy většiny kapitol a obsahují také stejné chyby v diakritice. Právníci, kteří měli možnost práce porovnat, tvrdili od začátku, že jde o jasný plagiát. Advokát odvolaného velitele městské policie uvedl, že nejde o selhání jednotlivce, ale o systémovou chybu, kdy selhaly kontrolní mechanismy na fakultě. Nedostatky v práci měl podle jeho slov odhalit oponent nebo vedoucí práce.

"Oponent není povinen a není ani v jeho silách, znát všechny předchozí práce v podobné oblasti, kterou se zabývá. V tomto případě jde jen o výmluvu," reagoval v úterý na výtku advokáta Ondruše pověřený šéf právnické fakulty Jiří Pospíšil. Ten také uvedl, že by měl Hosman přijít o bakalářský titul. Na plzeňských právech získal Hosman později i titul JUDr.

Tématické zařazení:

 » Politika