ČSSD vyzvala poslance Bendu, aby rezignoval - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ČSSD vyzvala poslance Bendu, aby rezignoval

Ikona

3. listopadu 2009, 16.37 | PRAHA | Sociální demokracie vyzvala v úterý poslance Marka Bendu (ODS), aby rezignoval na post šéfa ústavně-právního výboru v Poslanecké sněmovně. ČSSD bude podporovat ustavení parlamentní vyšetřovací komise ke kauze plzeňské právnické fakulty, sdělil poslanec Jeroným Tejc

 

"Je to nezbytné minimum, které by měl Benda učinit. My samozřejmě respektujeme právo ODS nominovat svého zástupce na post předsedy ústavněprávního výboru, budeme toto právo respektovat v rámci tohoto funkčního období. Platí, že by poslanec Benda neměl stát v čele výboru," uvedl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Na tuto funkci nebudu rezignovat, moje studium ani titul nemá žádnou spojitost s vykonáváním funkce předsedy výboru," řekl Benda.

Občanští demokraté se za svého poslance ovšem postavili a tvrdí, že Benda reagoval správně. "Je to správný postup, měl by se jím nechat inspirovat každý, kdo má s udělením svého titulu problémy," prohlásil předseda ODS Mirek Topolánek.

Benda chybu uznal a je připraven práci na požadovaný rozsah doplnit a pokusit se ji znovu obhájit.

Informaci o tom, že Bendova rigorózní práce nemá požadované parametry, přinesla v neděli Česká televize v pořadu 168 hodin. Jeho rigorózní práce byla navíc zcela totožná s prací, kterou obhajoval při získávání magisterského titulu. Práce při získávání titulu doktor práv má mít 100 stran, po převedení Bendovy práce na normostrany má jeho dílo o rozsahu pouze 57 stran. U rigorózního řízení Bendovi oponoval dnes již bývalý proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl se svým partnerem z advokátní kanceláře. "Ta práce byla uznána jako rigorózní, tak jsem ji jenom nechal převázat," reagoval bezprostředně Benda a později dodal, že se omlouvá za to, že si nepohlídal formální stránku práce a je připraven ji dodělat a znovuobhájit.

Tématické zařazení:

 » Politika