ODS trvá na Vondrovi jako kandidátovi na post eurokomisaře - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ODS trvá na Vondrovi jako kandidátovi na post eurokomisaře

Ikona

3. listopadu 2009, 16.16 | PRAHA | ODS trvá na tom, že jejím jediným možným kandidátem na post eurokomisaře je Alexandr Vondra. Ve středu čeká předsedu ODS Mirka Topolánka, šéfa ČSSD Jiří ho Paroubka a premiéra Jana Fischera jednání na téma českého zástupce v Evropské komisi, potvrdil Topolánek.

 

"Alexandr Vondra je velmi dobrou a přijatelnou volbou pro všechny," uvedl Topolánek. Tvrdí, že nyní má vyslat do unie svého zástupce ODS. "Když se naposled delegoval eurokomisař, zvolila ho tehdy vládnoucí ČSSD, nyní byt tak měla činit strana, která zvítězila v posledních volbách, tedy ODS," řekl Topolánek.

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v úterý připustil, že by se tento týden měla jednání o českém eurokomisaři výrazně posunout dopředu. "Nelíbí se nám průtahy ohledně výběru českého zástupce do Bruselu," uvedl Kováčik s tím, že strana se domnívám, že nabídla kvalitního kandidáta Vladimíra Remka a že do konce tohoto týdne by měl být eurokomisař vybrán.

"Doufáme, že premiér bude jednat se stranami, které složily jeho vládu nebo ji alespoň nyní drží u moci," uvedl Kováčik. Kandidát musí být podle KSČM schopný hájit nejen evropské právo, zákony a evropský rozměr, ale který bude také mít na mysli zájmy české republiky a jejich občanů.

Tématické zařazení:

 » Politika