Hejtman Bubeníček: Vláda projedná kompenzaci mosteckým horníkům - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Hejtman Bubeníček: Vláda projedná kompenzaci mosteckým horníkům

zdroj: Ústecký kraj

Ústí nad Labem | Vyplacení kompenzace horníkům z Mostecka by příští týden měla projednat vláda. Včera to uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček s tím, že informaci potvrdil zástupce kraje, který se včera...

 

účastnil jednání kabinetu.
„Podán by měl být společný návrh ministerstev obchodu a průmyslu a sociálních věcí ministrů Jana Mládka a Michaely Marksové. Uvidíme, zda pro návrh budou hlasovat i lidovečtí ministři, pak by ta kompenzace měla projít. Ministr financí Andrej Babiš je stále ostře proti,“ upřesnil Oldřich Bubeníček s tím, že první impuls k odškodnění pro mostecké horníky vzešel od Ústeckého kraje.
Podle jeho dřívějších slov je naprosto nelogické, aby vláda odškodnila horníky na šachtě, kterou její majitelé přivedli téměř k likvidaci, a na druhou stranu neodškodnila horníky na šachtě, která prosperuje a vláda jí svým usnesením zakázala další těžbu. Kabinet o kompenzacích pro horníky rozhodl 11. května. V původním návrhu přitom finanční podpora horníkům z Mostecka, které kvůli zachování limitů jejich mateřská společnost Severní energetická v příštích několika letech propustí, byla. 
Kompenzaci ve výši 7 až 8 tisíc korun tak kabinet schválil jen horníkům z OKD. 

Zdroj: Tomáš Prchal

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Ústecký