Brexit pohledem veřejných činitelů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Brexit pohledem veřejných činitelů

zdroj: archiv Metropolu

Praha | Po včerejším hlasování Britů jsme se dnes v anketě Metropolu zeptali veřejných činitelů: Jaký názor máte na brexit? Jaromír Kohlíček, poslanec Evropského parlamentu: Britové se rozhodli podle očekávání, Velká...

 

Británie totiž byla méně evropská, než ostatní země. Prakticky od roku 1963 se snažila vyjednat si v rámci evropských uskupení zvláštní podmínky.  Je dobré, že výsledek referenda otevře prostor pro diskusi, co řešit v rámci EU, a co ponechat na jednotlivých státech, potažmo na obecních a městských zastupitelstvech. Z tohoto úhlu pohledu po mne není brexit  žádnou katastrofou.


Jaroslav Kubera, senátor a primátor města Teplice:
Brexit  je vzkazem pro vedení Evropského parlamentu, konkrétně pro pana Junkera a spol., kteří by rovněž měli zvážit své odstoupení podobně jako britský premiér. Propásli jedinečnou šanci k řešení zásadních věcí. Věřím, že už nebudou mít čas vymýšlet blbosti, ale věnovat se pořádným tématům. Jinak myslím, že výsledek hlasování je méně dramatický, než se bezprostředně zdá. Zároveň je to vzkaz pro naše politiky, horující pro pořádání referend na kdeco.


Jiří Morštadt, ředitel vydavatelské skupiny Metropol:
Myšlenky společné, silné Evropské unie se mi zpočátku líbily. Postupem času se ale dostavilo rozčarování co a jak politici a úředníci v Bruselu řeší.  Očekával jsem společný svazek rovnocenných partnerů, ale tak tomu není. Tón diktují mocnosti, které však nejsou schopny čelit zásadním problémům, například ilegální migraci. Brexit je třeba respektovat, věřím ale, že spolupráce Velké Británie a České republiky bude i nadále pokračovat v rámci dlouholetých dobrých vztahů.


Martin Půta, hejtman Libereckého kraje:
Velká Británie podle mého názoru členem EU byla i nebyla. Demokratické rozhodnutí referenda je třeba respektovat. EU je největším regulátorem nejen v oblasti hospodářského trhu, bezpečnosti společného prostoru, ale podle mého názoru i autorem zbytných záležitostí, například jaké budeme používat pytlíky. A právě o těchto rozhodnutích vědí lidé v členských zemích nejvíc a štve je to. Z tohoto úhlu pohledu chápu brexit jako příležitost k lepšímu fungování řídících orgánů EU. A z výsledku jsem si vzal ještě jedno poučení: Když politik otevře Pandořinu skříňku, musí očekávat i rozčarování, jako se to stalo Davidu Cameronovi.


Jiří Vosecký, senátor za Českolipsko:
Britové vyjádřili svůj názor demokraticky a většinou hlasů. Tohle řešení nepovažuji za šťastné, ale respektuji ho. Jaký bude další vývoj, dnes není schopen nikdo v celé šíři předvídat. Vzpomněl jsem si přitom na prezidenta de Gaulla, který už v sedmdesátých letech minulého století odmítl žádost Velké Británie o vstup do Evropského hospodářského společenství. Už tenkrát měl „politicky vyspělý nos“.


Romana Žatecká
, starostka města Česká Lípa:
Brexit je pro Evropu problém a zároveň příležitost. Malý problém je v oslabení Evropy, ale větší je příležitost vrátit se od byrokracie ke zdravému rozumu a lidskosti.

Zdroj: Ladislava Richterová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika