Společná dohoda o rozpočtu je velmi blízko, shodují se předsedové parlamentních stran - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Společná dohoda o rozpočtu je velmi blízko, shodují se předsedové parlamentních stran

Ikona

23. září 2009, 20.08 | PRAHA | Společná dohoda parlamentních stran ještě před projednáváním návrhu státního rozpočtu je velmi blízko, pokud přijdou na řadu pozměňovací návrhy, měly by být společné. Shodli se na tom předsedové politických stran po středečním společném jednání s premiérem Fischerem a ministrem financí Janotou.

 

„Vytvořil se široký prostor pro úzkou dohodu,“ uvedl předseda ODS Mirek Topolánek. Jednotlivé body dohody však nechtěl specifikovat. „Nicméně jednalo by se pouze o kosmetické úpravy v řádu miliard, nikoliv desítek miliard korun,“ prozradil pouze.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda podobně jako jeho političtí soupeři zdůraznil nutnost jediného společného řešení. „Když dojde ke vzájemné dohodě ještě před jednáním sněmovny, jsme pro disciplinovaný postup. Rozhodně nesmí dojít k přetahování mezi jednotlivými stranami, to by se potom s pozměňovacími návrhy roztrhnul pytel,“ varoval. Úpravy by se podle předpokladů měly týkat hlavně rodin s dětmi a nejrůznějších sociálních dávek.

„Úsporná opatření není možné provádět na úkor nejzranitelnějších skupin,“ je přesvědčen předseda Strany zelených Ondřej Liška. Experti jednotlivých stran před jednáním parlamentu ještě propočítají, co by jednotlivé úpravy znamenaly pro schodek státního rozpočtu. „Je možné, že se potom mírně zvýší, ovšem ty změny budou kosmetické a dopad na sociálně slabé přitom výrazný,“ dodal. Čtyřprocentní snížení platů pro ústavní činitele našlo širokou shodu. Návrhy na snížení až o 20 procent Liška opakovaně označil za určitý populismus.

„Premiér uznal, že učiní určité kroky, které by vedly k prodloužení mandátu úřednické vlády i po 8. říjnu,“ naznačil předseda KSČM Vojtěch Filip. „Trváme na tom, že je potřeba posílit příjmy a teprve potom se bavit o výdajové stránce. Je možné, že výsledný deficit bude o něco vyšší, nicméně nad původní požadavek vlády ve výši 170 miliard korun nepůjde určitě,“ zdůraznil. Nicméně připustil, že KSČM prozatím ustoupí od požadavku úpravy snížené daně z přidané hodnoty z devíti na pět procent.

Spoluzakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek pevně věří, že plánovaný schodek ve výši 155,3 miliardy korun zůstane beze změny. „Ovšem pokud půjde o nějakých pět šest miliard, budu to považovat ještě za přijatelné,“ prohlásil. Závěr jednání podle něj vyzněl o něco lépe, než on sám očekával.

Ještě před čtvrtečním začátkem jednání by se měli sejít ekonomičtí experti jednotlivých politických stran s ministrem financí Janotou. Poté by měli mít společnou schůzku ještě předsedové jednotlivých stran.

Tématické zařazení:

 » Politika