Šéf Senátu Sobotka prosí senátory, aby podpořili novelu ústavy - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Šéf Senátu Sobotka prosí senátory, aby podpořili novelu ústavy

Ikona

11. září 2009, 19.26 | PRRAHA | Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) upozornil, že návrh na ústavní změnu je nezbytné vzhledem k současné neakceschopnosti sněmovny přijmout. Poprosil proto senátory, aby doporučení ústavně-právního výboru návrh přijmout respektovali a zařídili se podle něj.

"Nyní máme na stole kompromis, který nemá vadu ve vztahu k ústavě a právnímu systému," řekl Sobotka.

 

Ústavní komise Senátu ve stanovisku upozornila zejména na problematickou eliminaci role prezidenta a také na to, že třípětinová většina poslanců s sebou přináší riziko, že se ještě více zvýší váha velkých stran a sníží hlas malých stran. Problematické je také to, že pro období krize neposiluje vládu. "Způsob projednání návrhu nebyl vzorový, pročež doufám, že byl ojedinělý," řekl Petr Pithart (KDU-ČSL). Zdůraznil, že komise stanovisko oficiálně neschválila a v podstatě je jen charakterizovala jako pro poslance jediný možný a průchodný.

Senátor upozornil, že senátní komise pro ústavu vždy opatřovala senátory podrobnou analýzu všech myslitelných důvodů pro a proti návrhu. "Dnes poprvé se obejdete bez takovéhoto stanoviska. Místo toho předložíme krátké stanovisko ve stylu, komise vítá, komise oceňuje," konstatoval Pithart.

Senátor Vlastimil Balín (KSČM) ocenil rozhodnutí Ústavního soudu. Dostál podle něj své role moderní demokratické instituce, která ochraňuje právní stát. Zároveň kritizoval politiky, kteří se nezdrželi ostrých útoků na takto významnou instituci. Senátor vytkl politikům, že svým počínáním jen znechutili další občany z politiky.

"Ústavní soud nám dal jasné poselství. Začněme se chovat jako představitelé moderního demokratického státu, a ne jako lobbisté v politických dresech," uvedl Balín. Zároveň upozornil, že hloubka současné ústavní krize byla politiky přeceňována. Proto je podle něj správné, že Ústavní soud nyní rozhodl tak, jak rozhodl, Česko se totiž mohlo dostat do mnohem vážnější krize.

Komunistický senátor uzavřel, že i přese všechno doufá, že senátoři návrh podpoří a volby se uskuteční ještě v tomto roce.

Tématické zařazení:

 » Politika