Prezident kritizoval poslance za přijetí šrotovného - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Prezident kritizoval poslance za přijetí šrotovného

Ikona

9. září 2009, 16.44 | POLIČKA | Prezident Václav Klaus považuje zavedení šrotovného za chybný krok. Na setkání v Poličce na Pardubicku neskrýval zklamání nad rozhodnutím poslanců, do budoucna nevyloučil ani diskusi o změně v pravomocích Ústavního soudu. "Že jsem byl přehlasován, považuji za chybný krok. Šrotovné považuji za krátkodobé nadechnutí, které pouze zvýší zadlužení států.

 

Není to dobré rozhodnutí. Ekonomové na celém světě z takových kroků nejásají," uvedl Klaus.

Vyjádřil se také k možným změnám v pravomocích Ústavního soudu "Myslím, že vzhledem k tomu, co se stalo, by jisté změny stály za úvahu. Jaké však v tuto chvíli v hlavě ještě nemám," dodal prezident.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta přesto, že při hlasování o balíčku protikrizových opatření, který zahrnuje i šrotovné, opustili poslanci a poslankyně za ODS sněmovnu. ČSSD se i tak podařilo získat pro svůj návrh potřebných 101 hlasů.

Šrotovné, které tvoří součást zákona o podpoře hospodářského růstu a sociální stability, na začátku července vetoval prezident Václav Klaus. I Občanští demokraté měli ke šrotovnému od začátku výhrady, souhlasili ale s jeho podporou výměnou za hlasování o svých zákonech.

Šrotovné je příspěvek v hodnotě 30 tisíc korun na nákup nového automobilu s cenou do půl milionu korun. Jeho vyplacení je však podmíněno tím, že se zájemce zbaví nejméně deset let starého vozu.

Tématické zařazení:

 » Politika