Předběžné výsledky afghánských voleb naznačují, že Karzáí obhájil svoji pozici - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Předběžné výsledky afghánských voleb naznačují, že Karzáí obhájil svoji pozici

Ikona

21. srpna 2009, 09.20 | KÁBUL | Šéf volební kampaně afghánského prezidenta Hamída Karzáího označil čtvrteční volby za vítězné. Podle něj získal Karzáí jasnou většinu hlasů a ke druhému kolu volby nedojde, informuje agentura Reuters. "Předběžné výsledky naznačují, že prezident má většinu," prohlásil Dín Mohammad, šéf Karzáího předvolební kampaně.

 

 "Nepůjdeme do druhého kola, máme majoritu," dodal. V prezidentských volbách zápasilo o křeslo nejvyššího představitele země 31 kandidátů. Oficiální výsledky voleb by měla afghánská volební komise zveřejnit během září.

Afghánské volební místnosti se otevřely ve čtvrtek v 07.00 hodin místního času (04.30 SELČ), uzavřít se měly v 16.00 hodin místního času (13.30 SELČ), kvůli vysoké účasti ale zůstaly přístupné o hodinu déle.

Radikální islamistické hnutí Taliban dostálo svým výhrůžkám - provedlo po celé zemi 73 atentátů na voliče. Většinou se jednalo o menší incidenty, které se obešly bez ztrát na životech, při některých útocích však zemřelo několik civilistů a příslušníků bezpečnostních složek. Karzáí i americký prezident Barack Obama nicméně označili volby za úspěšné. "Zdá se, že volby v Afghánistánu byly úspěšné, bez ohledu na úsilí Talibanu, který je chtěl narušit," prohlásil Obama.

Tématické zařazení:

 » Politika