Fischer odmítá dát zelenou Kovářové k dalším změnám v justici - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fischer odmítá dát zelenou Kovářové k dalším změnám v justici

Ikona

22. srpna 2009, 09.16 | PRAHA | Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová nemůže počítat s podporou premiéra Jana Fischera, pokud se rozhodne pro další změny v resortu spravedlnosti. Fischer to řekl v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo. "Já jsem dal najevo, že pokud jde o další změny v justici, nemůže dál počítat s mou podporou," řekl Fischer.

 

Upozornil ji, aby četnost změn zvážila včetně délky mandátu vlády. "Hodně nechávám na ní, ale jsou situace, kdy ji nemohu podpořit," řekl. To platí také o kauze Čunek, která je v její kompetenci, ovšem, jak uvedl Fischer, "já bych se toho zdržel".

Úniky informací ze státní správy jsou podle jeho slov jedním z jejích základních problémů. Narazil tím nejen na dopis ministryni Kovářové, v němž uvedl výhrady k personálním změnám v jejím resortu, ale také aféra s vypovězením ruských diplomatů, což podle jeho slov v diplomatické praxi není nic mimořádného a k takovým situacím dochází. "Problém je, že se spíše tyto informace medializují. Je to spíš o úniku informací, v tom vidím problém. Vypovězení základní vztahy s Ruskem nezkomplikují," řekl Fischer.

V této souvislosti narazil i na toskánskou aféru. Zopakoval, že udělá vše, aby tajné služby stály striktně stranou politického dění a nenechaly se zatáhnout do kampaní a ani je nevyvolávaly. Naznačil, že by služba i stát měl mít přehled o angažmá bývalých zaměstnanců. "Tajné služby mají sloužit státu. Není ani lhostejné, jaké je, nebo jaké umožňujeme angažmá bývalých zaměstnanců," řekl Fischer.

Tématické zařazení:

 » Politika