Papežova návštěva může zlepšit pohled na církev, soudí lidovec Hošek - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Papežova návštěva může zlepšit pohled na církev, soudí lidovec Hošek

Ikona

23. srpna 2009, 12.37 | PRAHA | Zářijová návštěva svatého otce Benedikta XVI. v Česku může přinést pozitivnější pohled na církev a přispět i k vyřešení sporných otázek jako je vyrovnání státu s církvemi. V rozhovoru to řekl náměstek ministra práce a sociálních věcí a člen širšího vedení KDU-ČSL Marián Hošek.

 

Co by lidovci anebo obyvatelé Česka měli očekávat od návštěvy papeže?

Především návštěva Svatého otce není myšlena jako předvolební, to, že jeho návštěva zasahuje do předvolebního období, deformuje celý smysl jeho přítomnosti u nás. Každý politik se nyní chce nějak ukázat v papežově světle, ale ze strany Vatikánu to tak rozhodně nebylo myšleno. Jedná se o dlouhodobě plánovanou návštěvu. Nebyl bych zkrátka rád, aby se tato návštěva zpolitizovala.

Co do důležitosti příjezd svatého otce hodnotíte jak?

Je to ale jedna z nejvýznamnějších návštěv, byl tady například i americký prezident Barack Obama, ale při této návštěvě svatého otce je dokonce ještě větší tlak na to, setkat se s ním. Je to jedna z nejdůležitějších návštěv, když to vezmeme pouze politicky. Papežova návštěva má ale také samozřejmě duchovní funkci. Otázkou je to, s jakým poselstvím Svatý otec přijede, a já doufám, že s pozitivním. Papežova přítomnost zde také může zvýšit zájem o duchovno.

Jsou pro nás vlastně důležité vztahy s Vatikánem, když je u nás tak vysoké procento ateistů?

Podle reakce i nevěřících významných osobností je vidět, že ta návštěva důležitá je. Nepředpokládám, že by se zde po návštěvě Svatého otce obrátila na víru hromada národa, ale na vztahy s Vatikánem, které se historicky upozaďovaly, by to mohlo mít pozitivní výsledek.

Mohlo by to tedy například pomoci vyřešit vztahy státu s církvemi a jiné sporné otázky, které se církve týkají?

Myslím si, že by návštěva papeže mohla přinést pozitivnější pohled na vztah k církvi jako takové. Ale neviděl bych to jako primární, že se teď se vyrovnáme stát s církví a uzavřeme Vatikánskou smlouvu. Tato návštěva tomu může pouze přispět, ale nebyl bych rád, aby toto byl jediný pohled na věc. Nám jde o to, aby církev spoluvytvářela ve společnosti pozitivní hodnoty, jestli se vztahy společnosti a státu zlepší, tak to bude přidaná hodnota. Začít to musí ale ve společnosti.

Tématické zařazení:

 » Politika