Rasmussen se ujal funkce šéfa NATO, jeho prioritami budou Afghánistán a Rusko - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Rasmussen se ujal funkce šéfa NATO, jeho prioritami budou Afghánistán a Rusko

Ikona

3. srpna 2009, 14.51 | BRUSEL | Bývalý dánský premiér Anders Fogh Rasmussen se v pondělí ujal funkce generálního tajemníka NATO a představil své hlavní priority. Mezi ně patří zlepšení situace v Afghánistánu, rozvíjení vztahů s Ruskem a spolupráce se zeměmi východního Balkánu a Středozemí, informuje agentura Reuters a britská televizní stanice BBC

 

Prioritou, kterou Rasmussen zmínil ve svém projevu jako první, je vývoj v Afghánistánu. Cílem NATO bude pomoci nejen při zajištění srpnových prezidentských voleb a dosažení bezpečnosti v zemi. „Budeme podporovat afghánský lid tak dlouho, jak to bude potřeba. Podporovat znamená pomoci jim, aby se postavili na vlastní nohy,“ prohlásil nový generální tajemník NATO.

Ten také uvedl, že cílem Severoatlantické aliance bude předat odpovědnost za bezpečnost v Afghánistánu do afghánských rukou, a zdůraznil nutnost mezinárodní spolupráce v oblasti vojenské i civilní.

Další prioritou je rozvíjení vztahů s Ruskem, které negativně ovlivnila srpnová rusko-gruzínská válka. Rasmussen uvedl, že si je vědom neshod mezi Ruskem a NATO, to by ale nemělo ohrozit spolupráci v oblastech společného zájmu. „NATO není nepřítelem Ruska, není zaměřeno proti Rusku. Máme řadu společných zájmů,“ uvedl Rasmussen. Mezi ty podle něj patří boj proti terorismu, pirátství nebo dosažení bezpečnosti v Afghánistánu.

Mezi další priority, které si bývalý dánský premiér stanovil pro své pětileté funkční období, patří spolupráce se státy východního Balkánu a Středozemí, boj proti pirátství nebo omezení mise v Kosovu. Rasmussen chce misi KFOR, ve které slouží i několik stovek českých vojáků, do pěti let omezit nebo dokonce ukončit.

Rasmussen také chce, aby aliance přijala novou strategickou koncepci, mezi jeho plány patří modernizace a zefektivnění práce. „NATO potřebuje novou strategickou koncepci a dnes zahajuji práci na cestovní mapě k této koncepci,“ řekl. Prací na cestovní mapě byla pověřena skupina dvanácti odborníků vedených Madeleine Albrightovou. Rasmussen také oznámil, že zahájí veřejné konzultace o NATO a jeho dalším vývoji. Na internetu bude zřízeno fórum, ve kterém se budou moci lidé vyjádřit k tomu, kam by NATO mělo směřovat a jak by mělo vypadat.

Lídři členských zemí aliance zvolili šestapadesátiletého dánského politika do čela NATO na dubnovém summitu ve francouzském Štrasburku a německém Kehlu na návrh Německa a Francie. Rasmussen v čele NATO vystřídal Nizozemce Jaap de Hoop Scheffera, kterému mandát vypršel 31. července.

Proti zvolení Rasmussena šéfem NATO protestovalo Turecko. Muslimští Turci svůj odpor k bývalému dánskému premiérovi zdůvodňovali sporem kolem karikatur proroka Mohameda v dánském tisku. Karikatury poprvé zveřejnil v roce 2006 dánský deník Jyllands Posten.

Na nejznámějším obrázku byl znázorněn Mohamed, jenž má v turbanu umístěnou bombu. To rozpoutalo vlnu násilí v celém muslimském světě. Rasmussen ve funkci premiéra karikatury podle tureckých muslimů dostatečně neodsoudil. Na otázku novinářů týkající se právě karikatur Rasmussen uvedl, že to je pro něj již minulostí.

Tématické zařazení:

 » Politika