VOLBY 2009 - Křeslo premiéra atakuje za TOP 09 Schwarzenberg - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

VOLBY 2009 - Křeslo premiéra atakuje za TOP 09 Schwarzenberg

Ikona

3. srpna 2009, 14.41 | PRAHA | Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vede pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny pražskou kandidátku. Otázkou je, jak senátor obstojí v souboji s Davidem Vodrážkou, jedničkou za ODS, nebo Petrem Hulinským za ČSSD. Schwarzenberg je podle červnového průzkumu společnosti STEM s 51 procenty druhým nejoblíbenějším politikem v zemi, předčil ho už jen místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

 

Před časem přiznal, že post ministra zahraničních věcí, který vykonával za Stranu zelených ve vládě Mirka Topolánka od ledna 2007 do letošního května, považuje za vrchol své kariéry. Jako lídr strany TOP 09, kterou v červnu založil s bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem, ohlásil, že se pokusí atakovat za koalici TOP 09 a Starostové a nezávislí post premiéra.

V listopadu 2004 mu po jednom neúspěšném pokusu o dva roky dříve vyšla kandidatura za US-DEU a stal se senátorem za Prahu 6.

Jako ministr zahraničních věcí vloni v červenci podepsal s americkou ministryní zahraničních věcí Condoleezzou Riceovou smlouvu o umístění radarové základny USA v Brdech.

Ohlas vyvolalo jeho rozhodnutí opustit funkci ministra v případě, že v kabinetu zůstane z korupce obviněný ministr pro místní rozvoj a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, aniž by vysvětlil původ svého majetku. Schwarzenberg si kvůli tomu objednal audit finanční situace Čunkovy rodiny u americké detektivní agentury Kroll. Výsledky ale korupci nepotvrdily, a proto Schwarzneberg i přes Čunkovu přítomnost ve vládě zůstal.

Schwarzenberg se politice částečně věnuje již od mládí, původně se zaměřoval zejména na problematiku lidských práv. "Narozeniny slavím na Den lidských práv, a tak je možná symbolické, že jsem v této oblasti dlouho pracoval. Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva jsem se zejména v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. O otázce lidských práv jsem jednal v bývalém SSSR, v Bulharsku, v Kosovu a také u nás," říká.

Do Česka se Schwarzenberg, který s rodinou musel v roce 1948 emigrovat, vrátil po převratu v roce 1989 a stal se kancléřem prezidenta Václava Havla, s nímž navázal přátelské vztahy již v době předlistopadového režimu. Funkci opustil o dva roky později v souvislosti s Havlovou abdikací.

Z veřejného života se potom na několik let stáhl a věnoval se správě navráceného majetku, lesnictví a péči o svěřené památky. Zároveň byl člen ODA až do jejího zániku v roce 2007.

Schwarzenberg se narodil v prosinci 1937 v Praze-Bubenči jako nejstarší syn Karla a Antonie Schwarzenbergových. Pochází z mladší orlické větve rodu Schwarzenbergů. Ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. Kvůli předčasné smrti svého adoptivního otce Jindřicha však studia přerušil a začal pečovat o rodinný majetek v Bavorsku a Rakousku. Oženil se v roce 1967 s Terezou Hardegg z hraběcího rodu von Hardegg. O dvacet let později se s ní rozvedl, ale vloni se oba znovu vzali. Mají spolu tři děti, Jana Nepomuka, Annu Karolínu a Karla Filipa.

Tématické zařazení:

 » Politika