Americký senát schválil desítky milionů dolarů pro íránskou opozici - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Americký senát schválil desítky milionů dolarů pro íránskou opozici

Ikona

25. července 2009, 12.30 | WASHINGTON | Senát Spojených států amerických schválil pomoc ve výši desítek dolarů určenou íránské opozici. Ta by měla peníze použít k obcházení omezení týkajících se médií vydaných íránskou vládou, informuje v sobotu francouzský deník Le Figaro.

 

Senát například schválil poskytnutí 30 milionů dolarů Rádiu Svobodná Evropa, které by tak mohlo vysílat na větší části Íránu v tamním jazyce farsí.

Z dalších 20 milionů dolarů bude vytvořen fond, který má umožnit Íráncům přístup k internetu a jejich sdílení a zabránit Teheránu "blokovat, cenzurovat nebo dohlížet na internet".

Americké ministerstvo zahraničí pak získalo pět milionů dolarů, aby mohlo shromažďovat a publikovat informace o případném porušování lidských práv v Íránu.

Íránská opozice protestuje proti výsledkům prezidentských voleb z 12. června. V nich se utkali Hossein Musáví a Mahmúd Ahmadínežád, přičemž jako vítěz z nich podle oficiálních výsledků nakonec vyšel Ahmadínežád. Musáví, jeho příznivci i mnoho analytiků a znalců Íránu však tvrdí, že výsledky voleb byly zfalšovány a Ahmadínežád zvítězil za pomoci podvodů.

Policie zadržela stovky účastníků demonstrací, další desítky zahynuly při střetech demonstrantů s policií členy milice Basídža.

Nepokoje v zemi znovu začaly minulý pátek, kdy bývalý prezident Akbar Hášimí Rafsandžání prohlásil, že situaci v zemi by se dalo říkat krize a vyzval k zavedení svobody tisku, dodržování práva a propuštění osob, které byly zadrženy během povolebních nepokojů.

Tématické zařazení:

 » Politika