Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje databázi nájemného - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje databázi nájemného

Ikona

8. července 2009, 11.23 | PRAHA | Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje speciální databázi plateb obvyklého nájemného. Ta by se měla stát pomůckou pro soudy a soudní znalce v případě, že se nájemce s majitelem nedohodnou na výši nájemného.

 

"Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje informační databázi, která soudům a soudním znalcům pomůže při řešení sporů o výši nájemného mezi majitelem a nájemcem a může být jakýmsi manuálem," uvedl Jan Štoll z ministerstva pro místní rozvoj. Do ledna 2011 bude dokončena deregulace nájemného u 450 tisíc bytů, nájemné bude volné, a pokud se majitel a nájemce nedohodnou na jeho výši, určí ji obecný soud.

Do doby, než o výši nájemného rozhodne soud nebo dokud neproběhne dohoda mezi nájemcem a nájemníkem, by podle připravované novely měla platit poslední stanovená výše nájmu. "Novela Občanského zákoníku, která by měla být v případě sporů o nájemné soudům nápomocna, se detailně projednala se zpracovateli nového kodexu občanského práva a se všemi zájmovými skupinami," řekl Štoll s tím, že návrh bude možné projednat ve sněmovně nejdříve na přelomu roku 2009 a 2010.

Pokud by novela nebyla přijata, bude podle ministerstva pro místní rozvoj nutné najít a schválit jiné zákonné opatření, které by řešilo pravidla tvorby nájemného po skončení regulace. "Nejzazší termín pro přijetí novely je 1. červenec 2010. Pokud by byla přijata později, je vyloučena možnost dosáhnout zvýšení nebo jakékoli změny nájemného pro období po 1. lednu 2011," dodal Štoll.

Dokončení deregulace nájemného do ledna 2011 platí pro 450 tisíc bytů, pro dalších 300 tisíc bytů ve všech krajských městech s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem a v obcích Středočeského kraje s počtem obyvatel nad 10 000 se regulace prodlužuje až do konce roku 2012. Návrh prodlužující deregulaci nájemného až do roku 2012 schválila sněmovna v dubnu. Podle něj byty, pro něž by změkčení růstu cen platilo, spadají do kategorie, jejíž nájmy vzrostly za rok 2009 o více než 40 korun za metr čtvereční.

Průměrné zvýšení hladiny se odhaduje podle návrhu u již dříve regulovaného nájemného o 26 procent v roce 2010, o 8,1 procenta v roce 2011 a o 8,6 procenta v roce 2012.

Výchozí základnou pro výpočet limitu jednostranného postupného zvyšování nájemného je podle návrhu aktuální měsíční nájemné. Dále je to cílová hodnota měsíčního nájemného za metr čtvereční podlahové plochy bytu. Jednostranné zvyšování nájemného směřuje k dosažení cílové hodnoty nájemného, která velmi zhruba odpovídá dolní hladině smluvního nájemného v dané lokalitě.

Tématické zařazení:

 » Politika