VOLBY 2009 - Vondra: Zelení jsou mrtví, lidovci umírají a TOP 09 se dospělosti zřejmě nedožije - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

VOLBY 2009 - Vondra: Zelení jsou mrtví, lidovci umírají a TOP 09 se dospělosti zřejmě nedožije

Ikona

30. června 2009, 14.31 | PRAHA |Senátor a bývalý místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v rozhovoru hodnotil situaci malých politických stran na české domácí scéně. Strana zelených podle něj zatím dohrála, KDU-ČSL se stejnému výsledku rychle blíží a TOP 09 bude mít ještě značné potíže.

 

Vondra se domnívá, že založení strany TOP 09 je spíše pokusem přinést na českou politickou scénu novou alternativou. Zároveň si ale uvědomuje, že tato strana má vůči ODS konkurenční povahu. Obava, že by měla TOP 09 potenciál přetáhnout občanským demokratům výraznější procento voličů, však v ODS podle senátora nepanuje.

"Přeci jen jedna věc je sázka na určitou osvědčenou jistotu a jiná věc je cesta do nějakého rizika. TOP 09 nebude mít jednoduchou situaci. Je spjatá s určitým očekáváním, dává ji záštitu Karel Schwarzenberg, ale osobně si myslím, že v atakování pěti procentní hranice to nebudou mít úplně jednoduché," uvedl Vondra.

Podle Vondry existuje sice prostor mezi středem a pravicí, kde by se mohli uchytit malé strany, z dlouhodobého hlediska je to ale spíše prostor, v němž stále vládne ODS. "O tento prostor usilovaly i jiné subjekty, ale málokdo byl úspěšný. Naposledy se to částečně podařilo Straně zelených, ale myslím si, že ti po opakovaných krizích na české politické scéně dohráli."

Stavu Strany zelených se podle Vondry blíží po dlouhodobé vnitrostranické krizi také lidovci. Na tento vývoj KDU-ČSL přitom měl podle senátora negativní vliv zejména Jiří Čunek ve funkci předsedy strany. "Nevýhodou je, že její voliči mají přeci jenom vyšší věkový průměr a jsou nerovnoměrně rozptýleni na území České republiky. Čili je to strana, která se bude v budoucnosti potýkat s existenčním problémem, pokud nějakým způsobem nebude inovovat svou politiku."

Samotná ODS se připravuje na ostrou předvolební kampaň před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Kampaň podle Vondry bude věcná, protože přesně to voliči ODS potřebují a chtějí, jak podle něj ukázaly eurovolby. "Nicméně je třeba se připravit na to, že kampaň bude tvrdá. Tendence k bipolaritě budou narůstat a bude to primárně o souboji dvou hlavních politických stran. My každopádně budeme chtít vést kampaň věcně, ale neznamená to, že si necháme líbit podpásové neférové útoky, pokud se k nim protivník uchýlí," varuje Vondra.

Tématické zařazení:

 » Politika