Dalajlama se stal čestným občanem Paříže - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Dalajlama se stal čestným občanem Paříže

Ikona

7. června 2009, 20.55 | PAŘÍŽ | Tibetský duchovní vůdce dalajlama se v neděli stal čestným občanem francouzského hlavního města Paříže. Informuje o tom server France 24. Převzetí čestného občanství na pařížské radnici z rukou starosty Bertranda Delanoëa využil nositel Nobelovy ceny míru k ostré kritice Číny.

 

Obvinil přitom Peking, že "zinscenoval loňské nepokoje v Tibetu" a vede lživou kampaň, která ho má zdiskreditovat nejen u Číňanů, ale u lidí na celém světě.

"Máme k dispozici svědectví, podle nichž před začátkem nepokojů dorazily (do Lhasy) tři kamiony s Tibeťany, které nikdo z místních neznal. Domníváme se, že to je důkaz zinscenování," řekl dalajlama. Navíc Peking podle něj v únoru 2006 uznal, že dalajlama "nežádá o samostatnost, ale o autonomii pro Tibet". Přesto po několika měsících byl opět odsuzován jako separatista.

Dalajlama, který žije v exilu v Indii, prohlásil, že je čestným občanstvím Paříže "velmi poctěn". Peking ale považuje podobná oficiální ocenění tibetského duchovního vůdce za vměšování do vnitřních záležitostí Číny.

Francie byla poslední zastávkou dalajlamova evropského turné, které ho zavedlo do Dánska, Nizozemska a na Island.

Tématické zařazení:

 » Politika