Sušický: Politická reklama zadarmo? A proč? - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sušický: Politická reklama zadarmo? A proč?

Ikona

26. května 2009, 00.29 | V posledních týdnech jsme svědky naprosto nesmyslných situací, které už jsme zažili před mnoha lety. Jen málokdo dokázal zapomenout na extrémistickou stranu republikánů a jejich sebestředného předsedu Miroslava Sládka. Štafetu hulvátství a arogance po něm už dávno převzali jiní politici, ale co se týče extrémistických a rasistických postojů, vyrojilo se zde nyní hned několik uskupení, která nepokrytě kopírují právě republikány a půjdeme-li dál do historie, najdeme i mnoho paralel přímo s nacistickou ideologií.

 

Když se podíváme na účastníky extrémistických demonstrací, velice brzy poznáme, že kromě nejtvrdšího jádra oslovují nácíčci většinou část mladé generace, které je podstata zvrácené ideologie víceméně ukradená. Jde jim spíš o možnost nechat si do krve vyplavit adrenalin při střetu s policií, či názorovými odpůrci a pokud půjdeme ještě dál, možná by se dalo dokonce říct, že  dotyčným mladíkům je víceméně jedno, zda se půjdou porvat na fotbal, anebo na nějaké rasistické shromáždění.

 

Podstata problému je ovšem kdesi jinde. Nálada ve společnosti, která podobným hnutím poskytuje živnou půdu, není ideální a příčin je hned několik. Rozhodně nefungují jednoduchá řešení a až přímo komicky působí obecné a nekonkrétní proklamace ministra pro lidská práva.

Jedna věc je ale nad slunce jasná. Čím víc budou o podobných excesech informovat média, tím víc budou fanatičtí vůdcové podobných bojůvek pořádat další a další srazy. Velmi dobře totiž vědí, že i kdyby se nesemlelo vůbec nic, doprovodné policejní manévry jim zajistí publicitu v médiích úplně zadarmo. Volební spoty nácíčků odmítla vysílat veřejnoprávní televize i rádio. To je z logiky věci v naprostém pořádku, byť tato situace odkryla jednu z dalších děr v naší legislativě. Na druhou stranu, místo aby se tato událost oznámila maximálně krátkou zprávičkou a dál jí nebyla věnována pozornost, všechna média ji dál rozmazávají a komentují, div z rasistů nedělají nebohé umlčované mučedníky. A ti se smějí, až se za břicha popadají, protože z celé události mají zcela zdarma ještě mnohem větší reklamu, než by získali pouhým vysíláním přisprostlých spotů.

 

Obloukem se vraťme ke zmíněným republikánům, kteří už dávno zmizeli na politickém smetišti. Když totiž běsnění jejich exponentů v čele s Miroslavem Sládkem dostoupilo určitého vrcholu, přesněji řečeno překročilo všechny meze slušnosti a normálnosti. Dokonce i všichni novináři najednou dokázali potlačit svůj pud honby za senzacemi a zkrátka o nich přestali informovat. Výsledek pak na sebe nenechal dlouho čekat a hned v dalších parlamentních volbách už ze sněmovny náhle extrémisté zmizeli. Pojďme si na to vzpomenout a apelujme na novináře. Nedávejte rasistům tolik mediálního prostoru. Nezaslouží si ho. Pokud ho nebudou dostávat, začarovaný kruh se rozpojí.

 

 

MUDr. Pavel Sušický

Senátor

 

Tématické zařazení:

 » Politika  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření