Vlček podal trestní oznámení na šéfa NKÚ Dohnala - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vlček podal trestní oznámení na šéfa NKÚ Dohnala

Ikona

9. března 2010, 17.52 | PRAHA | Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) podal na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala trestní oznámení, a současně Kárné komoře NKÚ návrh na zahájení kárného řízení. Splnil tím usnesení sněmovny, informoval v úterý Vlček. "Při zpracování této kárné žaloby vyplynulo, že se prezident NKÚ mohl dopustit svým jednáním trestného činu," řekl Vlček

 

Podle starého trestního zákona by se jednalo o zneužívání pravomoci veřejného činitele nebo maření úkolů veřejného činitele z nedbalosti, podle nového trestního zákona o zneužití pravomoci úřední osoby nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

"Proto jsem byl povinen v dané věci souběžně ještě podat i trestní oznámení na ing. Františka Dohnala," uvedl předseda sněmovny s tím, že oznámení podal v úterý do rukou vrchního státního zástupce v Praze.

"V případě, že bych trestní oznámení nepodal, mohl bych se sám dopustit jednání, kterým bych porušil zákon," upozornil předseda dolní komory Parlamentu.

Prezidentovi NKÚ Františku Dohnalovi poslanci vyčítali vysoké náklady na jeho bydlení na účet úřadu a zejména to, že jim odmítl umožnit kontrolu hospodaření na NKÚ.

Sněmovna byla ve sporu s Dohnalem od prosince, kdy šéf NKÚ neumožnil poslancům z kontrolního výboru kontrolu hospodaření úřadu a odmítl jim předat potřebné doklady. Sněmovna tvrdila, že má nárok kontrolovat peníze, které mu poslanci schválili na chod úřadu. "Pan prezident Dohnal udělal velkou chybu, že začal bojovat s Poslaneckou sněmovnou," řekl Vlček v lednu serveru ParlamentníListy.cz.

Kauzu ředitele NKÚ odstartovali členové kolegia úřadu, kteří loni v polovině května začali upozorňovat na utrácení svého šéfa, a část členů kolegia dokonce prosadila usnesení, v němž ho kritizovala za špatné hospodaření. Dohnal například užíval luxusní byt, za nějž úřad platil 72 tisíc korun měsíčně, a používal tři automobily. Ředitel také přestěhoval pobočky úřadu do soukromých objektů s vyššími nájmy, rozděloval zakázky na menší a nevypisoval výběrová řízení.

Záležitost nakonec začal řešit sněmovní kontrolní výbor a ten dospěl ke stejnému závěru. Všechna obvinění o nehospodárnosti jsou podle poslanců pravdivá.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika