Vysočina
Jihlavští žáci bodovali na gastronomické soutěži ve francouzské Remeši
zdroj: Kraj Vysočina
Remeš/Jihlava | Deset družstev z celého světa se v pondělí sjelo do francouzské Remeše, aby poměřilo síly v gastronomické soutěži Trophée Mille. "Českou republiku a hlavně Kraj Vysočina zastupovalo duo Eliška...
Procházková a Michal Seknička z krajské OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, jejichž výkony posuzovaly špičky francouzské gastronomie s michelinskými oceněními. Hodnocení bylo slovní, vyplynulo z něj převážně skvělé páté místo," uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.
„Velmi kladně hodnotila porota odvedenou práci a kvalitní přípravu, která byla pro duo mladých kuchařů velmi náročná. Museli se totiž vypořádat například s menším kusem masa, než předpokládali. Čas přitom zvládli naprosto excelentně, když servírovali na vteřinu přesně,“ vylíčil své pocity okamžitě po závěru soutěže ředitel OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Fasora.
Také žáci byli ze soutěže nadšení. „I přes drobné technické problémy v kuchyni jsme přípravu šesti porcí sladkého i slaného chodu zvládli a těší nás, že porotci velmi pozitivně hodnotili zapojení sezonních surovin a navíc přidali i mnoho postřehů a rad, v čem a jak se do příští soutěže ještě zlepšit,“ pochvalovali si společně Eliška Procházková i Michal Seknička, kteří z povinných surovin - jehněčí pečeně, žampionů, šafránu a champagne připravili pečený jehněcí hřbet na bylinkách s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína, jemné celerové pyré, konfitovaný brambor s máslem a šafránem a zeleninu na másle (žampiony, květák, ředkev, karotka, fazolové lusky, červená cibule). Sladký chod představovaly ravioli z odpalovaného těsta plněné povidly, rozvar z karamelu a švestek podušený v champagne, podávané se skořicovým tvarohem a strouhaným perníkem.
„Nic jsme nenechali náhodě a dvouměsíční přípravu jsme zvládli na jedničku. Soutěžní chody jsme totiž vařili ve volném čase odpoledne po vyučování a praxi asi tak desetkrát a při přípravě jsme spolupracovali i se zkušeným kuchařem a majitelem vyhlášené jihlavské restaurace Pavlem Marešem,“ prozradil učitel odborného výcviku z OA, SZŠ a SOŠS Libor Homolka, který si vybral jedny ze svých nejšikovnějších žáků. Ti si nakonec od poroty vyslechli nejen slova uznání, ale také rady v podobě detailů, které by výsledek zlepšily. Například ještě více si pohrát s dochucením připravovaných pokrmů. „Úžasné hodnocení přišlo od Belgie, a to jasné a krátké wau, takže paráda. Přesně takto jsme si to představovali a jsem rád, že s čím jsme sem jeli, to jsme také splnili. Jsem na celý tým hrdý a nadšený, že jsme se mohli podobné akce zúčastnit,“ neskrýval své pocity ředitel Libor Fasora.
V kategorii Spolupráce při přípravě zvítězili Brazilci. První místo za sladký chod si vyvařila Belgie, za slaný chod patří pomyslné zlato Francii a celkovým prvním místem se mohou pyšnit Japonci.
Zatímco studenti vařili, tak pro profesory a doprovod byla připravena návštěva tradiční výrobny sušenek Fossier. Odpoledne se už všichni včetně studentů podívali do vinných sklepů a večer se pak za účasti celé poroty a významných představitelů města Remeše i regionu Grand Est uskutečnilo vyhodnocení celé soutěže a předání cen.
V minulém roce se soutěže zúčastnili studenti AOHŠ Havlíčkův Brod Jakub Flégr a Adéla Dangová. Jejich pokrmy porotu zaujaly natolik, že v náročné konkurenci obsadili čtvrté místo.
Zdroj: Kraj Vysočina
Souhlasíte s přijetím eura?
34.1% |
||
| ||
28.8% |
||
| ||
19.4% |
||
| ||
17.7% |
||
|
Politika
-
Zákon oslabuje ochranu dětí. Senát má poslední šanci zasáhnout
- Rozsekejme ve volbách povinnou inkluzi. Ničí talenty, vyhání učitele ze školství a škodí také slabším i průměrným dětem
- Co ukrývala tajemná obálka se vzkazem prezidenta Masaryka?
- Senát hostil konferenci o elektronizaci očkování
- Díky kraji letos přežije dalších 87 vesnických obchůdků
- Více z rubriky politika
Zajímavosti
-
Za staré pivní lahve jsou Češi ochotni dát desítky tisíc
- Češi věří kohoutkové vodě. V Praze ji pije 9 z 10 lidí, většina bez filtru
- Vodní elektrárna Obříství se umí „ponořit“ pod hladinu Labe
- Přes 12, 5 milionu korun na komunitní projekty
- Vysočina opraví severní bránu hradu Kámen
- Více z rubriky zajímavosti
Krimi
-
Složky IZS budou cvičit BLACKOUT i útok ozbrojence
- Spolupráce s policií je klíčem ke zlepšení bezpečnosti
- V Ústeckém kraji policie otevřela první Pol Point. Kromě ochrany obětí má i uvolnit policisty
- NOVÉ OZNAČENÍ VELITELE POHOTOVOSTNÍCH JEDNOTEK MĚSTSKÉ POLICIE ZLEPŠÍ KOORDINACI HLÍDEK V TERÉNU
- Kde oslavit konec války? Například v rozkvetlé botanické zahradě
- Více z rubriky krimi