Jihlavští žáci bodovali na gastronomické soutěži ve francouzské Remeši - Vysočina - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Vysočina

Jihlavští žáci bodovali na gastronomické soutěži ve francouzské Remeši

zdroj: Kraj Vysočina

Remeš/Jihlava | Deset družstev z celého světa se v pondělí sjelo do francouzské Remeše, aby poměřilo síly v gastronomické soutěži Trophée Mille. "Českou republiku a hlavně Kraj Vysočina zastupovalo duo Eliška...

 

Procházková a Michal Seknička z krajské OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, jejichž výkony posuzovaly špičky francouzské gastronomie s michelinskými oceněními. Hodnocení bylo slovní, vyplynulo z něj převážně skvělé páté místo," uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.
„Velmi kladně hodnotila porota odvedenou práci a kvalitní přípravu, která byla pro duo mladých kuchařů velmi náročná. Museli se totiž vypořádat například s menším kusem masa, než předpokládali. Čas přitom zvládli naprosto excelentně, když servírovali na vteřinu přesně,“ vylíčil své pocity okamžitě po závěru soutěže ředitel OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Fasora.
Také žáci byli ze soutěže nadšení. „I přes drobné technické problémy v kuchyni jsme přípravu šesti porcí sladkého i slaného chodu zvládli a těší nás, že porotci velmi pozitivně hodnotili zapojení sezonních surovin a navíc přidali i mnoho postřehů a rad, v čem a jak se do příští soutěže ještě zlepšit,“ pochvalovali si společně Eliška Procházková i Michal Seknička, kteří z povinných surovin - jehněčí pečeně, žampionů, šafránu a champagne připravili pečený jehněcí hřbet na bylinkách s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína, jemné celerové pyré, konfitovaný brambor s máslem a šafránem a zeleninu na másle (žampiony, květák, ředkev, karotka, fazolové lusky, červená cibule). Sladký chod představovaly ravioli z odpalovaného těsta plněné povidly, rozvar z karamelu a švestek podušený v champagne, podávané se skořicovým tvarohem a strouhaným perníkem.
„Nic jsme nenechali náhodě a dvouměsíční přípravu jsme zvládli na jedničku. Soutěžní chody jsme totiž vařili ve volném čase odpoledne po vyučování a praxi asi tak desetkrát a při přípravě jsme spolupracovali i se zkušeným kuchařem a majitelem vyhlášené jihlavské restaurace Pavlem Marešem,“ prozradil učitel odborného výcviku z OA, SZŠ a SOŠS Libor Homolka, který si vybral jedny ze svých nejšikovnějších žáků. Ti si nakonec od poroty vyslechli nejen slova uznání, ale také rady v podobě detailů, které by výsledek zlepšily. Například ještě více si pohrát s dochucením připravovaných pokrmů. „Úžasné hodnocení přišlo od Belgie, a to jasné a krátké wau, takže paráda. Přesně takto jsme si to představovali a jsem rád, že s čím jsme sem jeli, to jsme také splnili. Jsem na celý tým hrdý a nadšený, že jsme se mohli podobné akce zúčastnit,“ neskrýval své pocity ředitel Libor Fasora.
V kategorii Spolupráce při přípravě zvítězili Brazilci. První místo za sladký chod si vyvařila Belgie, za slaný chod patří pomyslné zlato Francii a celkovým prvním místem se mohou pyšnit Japonci.
Zatímco studenti vařili, tak pro profesory a doprovod byla připravena návštěva tradiční výrobny sušenek Fossier. Odpoledne se už všichni včetně studentů podívali do vinných sklepů a večer se pak za účasti celé poroty a významných představitelů města Remeše i regionu Grand Est uskutečnilo vyhodnocení celé soutěže a předání cen.
V minulém roce se soutěže zúčastnili studenti AOHŠ Havlíčkův Brod Jakub Flégr a Adéla Dangová. Jejich pokrmy porotu zaujaly natolik, že v náročné konkurenci obsadili čtvrté místo.

Zdroj: Kraj Vysočina

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

 » Kraje  » Vysočina  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření