Zdraví
Správná strava chrání kuřáky před rakovinou plic
Ikona
16. června 2010, 08.42 | LONDÝN | Vitamin B6 a aminokyselina methionin snižují riziko onemocnění rakovinou plic u kuřáků. Vyplývá to ze studie Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), informovala ve středu agentura Reuters. Vědci na vzorku 900 kuřáků zjistili, že tito lidé mají velmi nízký příjem vitaminu B6 a methioninu. "Přišli jsme na to, že tyto dvě věci jsou silnými signály nebezpečí rakoviny," uvedl vedoucí výzkumné skupiny Paul Brennan.
"Znamená to, že strava hraje v případě rakoviny důležitou roli. Stále je však předčasné tvrdit, že pouhou změnou stravování a větším příjmem těchto látek se mění riziko rakoviny plic," dodal.
Podle IARC výsledky mohou vést k odpovědi na otázku, proč někteří kuřáci rakovinu plic nikdy nedostanou, zatímco mnohé nekuřáky nebo bývalé kuřáky nemoc skolí.
Brennan je přesvědčený, že zmíněné látky se pomáhají udržet zdravou DNA.
Rakovina plic je jednou z nejčastějších forem rakoviny - vyvine se až u 15 procent kuřáků. Ročně na ni umře l.2 milionu lidí.
VItamin B6 se vyskytuje mase, ořechách, zelenině a banánech.
Poslat článek
Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:
Souhlasíte s přijetím eura?
42.8% |
||
| ||
27.6% |
||
| ||
14.8% |
||
| ||
14.7% |
||
|
Politika
-
- Miloš Vystrčil: Je zapotřebí být k sobě upřímní a více konat
- Premiér Petr Fiala na pracovní cestě v USA
- Senátní delegace na celoevropském business fóru podpořila české podnikatele
- Zákon o podpoře v bydlení přispěje k řešení bytové nouze
- Miloš Vystrčil: Zambii považujeme za klíčového a spolehlivého partnera
- Více z rubriky politika
Zajímavosti
-
- Radim Pařík obsazuje žebříčky bestsellerů s knihou „Empathetic Leadership“
- Z festivalových pódií přes červený koberec až do Rudolfina
- Adélka Hurníková: Nový Zéland si zachoval ráz nedotčené přírody
- Po třiceti letech na místě činu
- Navrhněte Osobnosti roku 2023 Ústeckého kraje
- Více z rubriky zajímavosti