Správná strava chrání kuřáky před rakovinou plic - Zdraví - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Zdraví

Správná strava chrání kuřáky před rakovinou plic

Ikona

16. června 2010, 08.42 | LONDÝN | Vitamin B6 a aminokyselina methionin snižují riziko onemocnění rakovinou plic u kuřáků. Vyplývá to ze studie Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), informovala ve středu agentura Reuters. Vědci na vzorku 900 kuřáků zjistili, že tito lidé mají velmi nízký příjem vitaminu B6 a methioninu. "Přišli jsme na to, že tyto dvě věci jsou silnými signály nebezpečí rakoviny," uvedl vedoucí výzkumné skupiny Paul Brennan.

 

"Znamená to, že strava hraje v případě rakoviny důležitou roli. Stále je však předčasné tvrdit, že pouhou změnou stravování a větším příjmem těchto látek se mění riziko rakoviny plic," dodal.

Podle IARC výsledky mohou vést k odpovědi na otázku, proč někteří kuřáci rakovinu plic nikdy nedostanou, zatímco mnohé nekuřáky nebo bývalé kuřáky nemoc skolí.

Brennan je přesvědčený, že zmíněné látky se pomáhají udržet zdravou DNA.

Rakovina plic je jednou z nejčastějších forem rakoviny - vyvine se až u 15 procent kuřáků. Ročně na ni umře l.2 milionu lidí.

VItamin B6 se vyskytuje mase, ořechách, zelenině a banánech.

Tématické zařazení:

 » Zdraví  » Zdraví