K vodě, na rozhlednu i za vědou - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

K vodě, na rozhlednu i za vědou

K vodě, na rozhlednu i za vědou

27. dubna 2024, 09.20 | Liberecký kraj - Na krátké či dlouhé procházky přírodou, která se pomalu probouzí ze zimního spánku, je nyní, na jaře, ideální čas. Příjemné teploty, rozkvétající louky a čerstvý jarní vánek – to vše na turisty vydechne v Jizerských horách.

 

Největší a zároveň nejmladší přehradou v Jizerských horách je vodní nádrž Josefův Důl, která zásobuje pitnou vodou celé Liberecko a Jablonecko. Tvoří ji dvě sypané hráze s výškou 43 metrů a délkou okolo 720 metrů. Díky nádherné přírodě a okolí je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů v horách. Vyrazit na túru je nejlepší z parkoviště u kapličky v Hraběticích. Cesta pokračuje dále lesem k hrázi. Každé jaro také rozkvétá přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky, jež se nalézá blízko osady Jizerka. K rašeliništi se lze dostat mimo jiné také přes naučnou stezku Tři iseriny. Ta má za cíl turisty seznámit s rozmanitostí a bohatstvím přírody Jizerských hor. Zhruba půl kilometru od rašeliniště stojí Hnojový dům, roubená chalupa, která dnes slouží jako muzeum věnované horolezci, cestovateli a fotografovi Gustavu Ginzelovi.

Nejkrásnější pohled na probouzející se krajinu je z rozhledny, kterých je v Jizerských horách mnoho. Nejstarší železná rozhledna v České republice se jmenuje Slovanka a vypíná se u obce Lučany nad Nisou. Byla postavena v roce 1887 a její jednotlivé kovové díly byly dovezeny až z Vídně, kde stála na světové výstavě. Rozhledna je přístupná celoročně a zdarma. Je možné se k ní dostat po pěti trasách: od rozhledny Bramberk po červeně a dále po zeleně značené turistické trase, z Dolního Maxova po modré stezce, z Josefova Dolu po červené, z Janova nad Nisou po zelené nebo červené a z Hrabětic po zelené turistické trase. Kamenná rozhledna Bramberk stojí také za návštěvu. Z jejího vrcholu je vidět až na samotné vrcholy Sněžky, Černé hory, Bezdězu či Ještědu.

Zdroj: Jan Mikulička

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kultura  

 » Kraje  » Liberecký