Na zámku Lešná vznikne interaktivní naučná stezka - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Na zámku Lešná vznikne interaktivní naučná stezka

Na zámku Lešná vznikne interaktivní naučná stezka

14. března 2024, 12.05 | Zlínský kraj – Novinky pro své návštěvníky letos chystají příspěvkové organizace Zlínského kraje. Na zámku Lešná u Valašského Meziříčí, který spravuje Muzeum regionu Valašsko, vznikne nová interaktivní naučná stezka, ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti pak zmodernizují expozici Slovácko. Oba záměry schválili na svém pondělním jednání krajští radní.

 

„Na zámku Lešná bude letos u vstupu do parku instalován interaktivní dotykový panel s webovou aplikací vztahující se k zámeckému parku a provede se zde celková obnova stávající naučné stezky a mobiliáře. Umístí se sem informační sloupky, nové lavičky a dřevěné sochy,“ informovala radní Zlínského kraje pro kulturu Zuzana Fišerová. Náklady dosáhnou 2,6 milionu korun. 

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti se pak v tomto roce dočká modernizace expozice Slovácko. Ta jako jediná v republice prezentuje v celé šíři lidovou kulturu Slovácka. Kompletně zrekonstruovaná byla v roce 2013. Po deseti letech provozu už však dosluhuje nepřetržitě využívaná technika, konkrétně datové projektory, řídicí počítačové jednotky a dotykové displeje. Značně poruchové je rovněž osvětlení vitrín i samotné expozice. „Pro zatraktivnění výstavních prostor návštěvníkům bude kromě výměny techniky a osvětlení inovován i více než deset let starý obsah prezentací v jednotlivých částech expozice,“ dodala radní Zuzana Fišerová. Náklady jsou vyčísleny na necelých 5 milionů korun.

Zdroj: Bc. Soňa Ličková

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kultura  

 » Kraje  » Zlínský