Symfonický orchestr a hokejová hala? Proč ne - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Symfonický orchestr a hokejová hala? Proč ne

Symfonický orchestr a hokejová hala? Proč ne

18. ledna 2024, 11.40 | Pardubice - Kdo se bojí, nesmí do lesa. V tomto případě spíš do hokejové haly. To je bezpochyby heslo, kterým se řídí mladý nadšenecký orchestr z Police nad Metují – Police Symphony Orchestra. Svou hudební sezónu totiž zahájí v sobotu 27. ledna v enteria areně v Pardubicích. Návštěvníkům vzkazuje, že i symfoňák může bavit a mít kuráž.

 

Ambiciózním projektem otevírá Police Symphony Orchestra nový rok. Koncertem, kterým chtějí členové orchestru a sboru zhmotnit radost z hudby, kuráž, příběhy, sny a všechno, co pro ně letošní rok znamená. Ten letošní bude pro orchestr speciální. „Rok 2024 zahájíme ve sportovní hale, což je pro nás největší prostor, ve kterém jsme doposud hráli. Na první pohled je to možná bláznovství, ale chceme tím poukázat nejen na všechno, co nás letos čeká, ale ukázat i to, že si takový prostor může podmanit parta nadšenců z malého východočeského města,” říká David Ostružár, dramaturg koncertu. Police Symphony Orchestra už čtrnáctým rokem ukazuje, jak může vypadat mladý a energický symfonický orchestr. A často překračuje hranice, které návštěvník běžně očekává. Orchestr založila Petra Soukupová se svým bratrem v 15 letech a v roce 2019 byla vybrána do žebříčku Forbes 30 pod 30. PSO mají za sebou vyprodanou Lucernu ke svému desátému výročí. Jako první nadšenecký orchestr ovládli Velké finále festivalu Smetanova Litomyšl, kam si na jeviště pozvali francouzskou zpěvačku ZAZ. A i když jsou členové nadšenci a hudbě se věnují ve svém volném čase, nezapomínají benefičními koncerty pomáhat tam, kde je to často potřeba. Ale to je jen malý zlomek toho, co má tahle parta za sebou.

Publiku pardubické enteria areny se představí 65 muzikantů a 35 sborových zpěváků se svými oblíbenými sólisty Vendulou Příhodovou, Josefem Fečem a Karolínou Soukupovou. Zazní zcela nový repertoár, ve kterém nebudou chybět aktuální symfonické, filmové nebo známé popové skladby. Atmosféru dokreslí pro orchestry netradiční light design, který patří na velká pódia. Zkrátka zážitek pro všechny smysly, ať už diváci preferují jakýkoliv hudební žánr nebo prostor. „Připravovaný koncert je pro nás zhmotněním celého následujícího roku,” doplňuje vůdčí osobnost a “máma” orchestru Petra Soukupová. „Bude to jízda a velký milník, který nešlo odpálit jinak než takovým koncertem. Co všechno nás čeká, ale divákům se vším všudy odkryjeme až na místě, 27. ledna v Pardubicích.”

foto: Martin Kábrt

Zdroj: Michaela Sikorová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kultura  

 » Kraje  » Pardubický