První rok ředitele botanické zahrady - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

První rok ředitele botanické zahrady

První rok ředitele botanické zahrady

17. ledna 2024, 10.14 | Liberec - Rok plný práce, plánování, jednání se spoustou odborníků z řad architektů přes specialisty na marketing až po kolegy z branže má za sebou Václav Lenk, který nastoupil do funkce ředitele Botanické zahrady v Liberci 1. ledna 2023. Pod jeho vedením hlásí zahrada za minulý rok nejvyšší návštěvnost od roku 2011.

 

Lenk převzal vedení zahrady po botanikovi Miloslavu Studničkovi, který v ní působil 32 let. Pod jeho vedením se zahrada stala uznávanou institucí, a to díky botanickým sbírkám vysoké kvality. Současný ředitel chce tuto kvalitu udržet a navázat tak na dlouholetou práci svého předchůdce. Jeho snahou je navíc přiblížit tyto odborné sbírky veřejnosti a posunout Botanickou zahradu Liberec do nového tisíciletí. Pro svůj cíl si vymezil základní tematické pilíře, kterými se spolu se svými kolegy zabývá.  „Volba nového ředitele nebyla snadná. Po mnoha letech vysoce ceněné práce pana doktora Studničky jsme však dospěli k závěru, že zahrada potřebuje nový impulz a také se výrazně otevřít veřejnosti. Před ředitelem a jeho kolegy je samozřejmě velký kus práce, ale myslím, že se vydali správným směrem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraj.

Hlavní funkcí botanické zahrady je odborná péče o vzácné a ohrožené druhy rostlin. Botanická zahrada Liberec se v roce 2023 stala členem Unie botanických zahrad České republiky. Aktivní spolupráce s ostatními botanickými zahradami v celostátním rámci se projevila v podobě aktivní výměny rostlin a rozšířila tak místní botanické sbírky. Vedle nových aktivit zahrada i nadále udržuje kontakty se zahraničními botanickými zahradami díky výměnám semen přes Index seminum. „Při zářijové návštěvě botanické zahrady v Nancy jsem měl velkou radost, když mě kurátor tamních sbírek upozornil na mladé rostliny vzácného zmijovce titánského. Radost byla o to větší, že se jednalo o rostliny vypěstované z našich semen,“ dodal Václav Lenk.     

Zdroj: Jan Mikulička

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kultura  

 » Kraje  » Liberecký