Brána Pusteven se otevírá - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Brána Pusteven se otevírá

Brána Pusteven se otevírá

13. ledna 2024, 10.33 | Zlínský kraj – Informační centrum, místo k odpočinku, veřejné záchody a další výhledy na srdce Beskyd nabídne od zítřejšího dne návštěvníkům Brána Pusteven. Jde o moderní nízkopodlažní budovu tvořící přirozený předěl mezi parkovištěm a areálem Pusteven. Jejího slavnostního otevření se dnes zúčastnili také zástupci Zlínského kraje, který na její vznik přispěl částkou 10 milionů korun.

 

„Děkuji všem, kdo se podíleli na této krásné novostavbě, která ctí atmosféru místa a skvěle zapadá do okolní přírody. Jsem velmi rád, že díky dotaci Zlínského kraje, která tvoří téměř polovinu celkových nákladů, se lidé mířící na Pustevny po letech dočkali důstojného a kvalitního zázemí. A děkuji také kolegům z rady, že projekt podpořili, protože bez dotace kraje by Brána Pusteven nemohla vzniknout,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. „Pustevny jsou jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů ve Zlínském kraji. Nabízejí jedinečné spojení nádherné beskydské přírody a unikátní Jurkovičovy architektury. To jsou hodnoty, o které musíme pečovat,“ doplnil náměstek hejtmana pro cestovní ruch Lubomír Traub.

Nízká a na první pohled nenápadná dřevostavba nabízí velkorysý prostor doplněný ochozem, který bude přístupný turistům a nabídne nové výhledy do krajiny. Celý objekt má zatravněnou střechu a na jeho stavbu byl použit stavební materiál, který odpovídá nejen regionu, ale i náročným podmínkám Pusteven – tedy dřevo, sklo a kámen. Stavba je ze dvou stran prosklená a nabízí skutečnou průchozí bránu, která je vyústěním jediné příjezdové cesty z Prostřední Bečvy na Pustevny. Celé prostranství je vydlážděno kameny a vznikla i točna pro autobusy, stávající parkoviště zůstalo zachováno. Celkové náklady projektu dosáhly 24 milionů korun. Investorem byla obec Prostřední Bečva, dotací 10 milionů projekt podpořil Zlínský kraj. Fond Pustevny, do něhož Zlínský kraj také přispívá, se pak finančně podílel na vypracování projektové dokumentace, kterou vytvořil ateliér Henkai architekti.

Zdroj: Bc. Soňa Ličková

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kultura  

 » Kraje  » Zlínský