Neřeš vrásky, hýčkej lásky, radí přední odbornice na etiketu a gastronomii ve své nové unikátní knize - ilustrované Lucií Gelemovou - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Neřeš vrásky, hýčkej lásky, radí přední odbornice na etiketu a gastronomii ve své nové unikátní knize - ilustrované Lucií Gelemovou

Praha I Neřeš vrásky, hýčkej lásky! To je zcela zásadní rada pro ženy po čtyřicítce. Mnoho z nich totiž často dbají na svůj vzhled, což je dobře, ale zapomínají takzvaně žít a hlavně, zapomínají na to, hýčkat si vše, co mají rády – nejenom muže, ale i své přátele, záliby, radosti. A o tom je nová kniha přední odbornice na etiketu i gastronomii Evy Filipové. Publikaci ilustrovala výtvarnice Lucie Gelemová.

 

 

Novou knihu slavnostně v Hotelu Vienna House Andel´s Prague spolu se svými přáteli – herečkou Janou Švandovou, hereckým párem Evou Hruškovou a Janem Přeučilem, Janem Rosákem, Felixem Slováčkem a Lucií Gelemovou. Právě ona je autorkou výtvarného pojetí knihy, obrázků a různých grafických propojek. 

 

"Byla to pro mě výzva a moc si vážím toho, že mě Evička Filipová oslovila. Moc mě to bavilo a je to vlastně moje první ilustrace knihy," svěřila se partnerka Felixe Slováčka Gelemová, která se věnuje výtvarnému umění řadu let a velmi úspěšně. "Mě to naplňuje, baví a dávám do toho své pocity, nálady, asi jako každý autor," podotkla sympatická Lucie, která prozradila, že i jí kniha v mnohém inspirovala.

 

Přišla i herečka a písničkáčka Bára Štěpánová, která večerem velmi vtipně provázela a také si vzala kytaru a zahrála a zazpívala dvě písničky, které celou, velmi příjemnou atmosféru křtu ještě více umocnily.

 

Už nejsem tak naivní, abych si myslela, že mě všichni musí milovat. Dnes vím, že chci být jen s těmi, kterým na mně zále­ží, co mě opravdu chtějí vidět a těší se na mě,“ říká a také píše ve své nové knize Neřeš vrásky, hýčkej lásky Eva Filipová.

 

Odbornice na etiketu a gast­ronomii, která vydala několik ku­chařek a také byla porotkyní v TV soutěži Na nože!, cílí tento­krát na ženy ve věku čtyřicet plus.  „Už mám nějak dost kultu mládí, podle kterého musí člověk být stálé štíhlý, krásný a vypadat úžas­ně. Knížka je o tom, jak si bez ohledu na svůj věk užít každý den,“ říká žena, která miluje cestování, dobré jídlo, golf a hlavně dobré lidi kolem sebe.

 

A vlastně je i takovou „psycholožkou“ pro všechny, kteří by do normální ordinace nepřišli, protože se stydí nebo bojí. „Řada mých přátel se mi svěřuje a já samozřejmě s nimi jejich bolístky řeším, jako každá správná kamarádka. Nicméně právě je to o tom, abychom neřešily nesmysly a užívali si života a řešili to, co je důležité. Život je tak strašně krátký a zároveň krásný. A co je důležité, nesmyslné vztahy taky pusťte z hlavy,“ radí Filipová.

 

Mezi autorčiny lásky patří Řím, Vídeň, Benátky. „V Římě chodím na kávu za jedno euro, v malinké restauraci si dávám svoje oblíbené dršťky na rajčatech, v knize je tak i spousta receptů, které mám ráda. Jsou jednoduché a z běžně dostupných potravin. Jíst se má chytře, jde o naše zdraví, to podpoří i pohyb. Důležité je také držení těla, způsob, jakým se pohybujete. Úspěšní lidé chodí svižně,“ říká Eva Filipová, která má v etiketě také svůj přístup.

 

„Mně se paní Evička líbí v tom, že je půvabná, laskavá, přitom velmi vzdělaná, sečtělá, zcestovalá a profesionálkou každým coulem. Velmi sympatické je mi i to, že hovoří o pohybu, což je moje celoživotní láska. Zastávám názor, že ´život je pohyb, pohyb je život´,“ doplnil i jeden z hostů křtu herec Jan Přeučil.

 

"Je to kniha naprosto přesná, výstižná a mě se strašně líbí, že Eva píše čtivě, poutavě, přitom zajímavě. A možná se v tom kdejaká žena pozná a hlavně - inspiruje se. Ano, to je to důležité, inspirovat se," uvedla Bára Štěpánová.

 

„Všechno musí vycházet z opravdovosti. Ono se něco naučit je jedna věc, ale musí to ve vás být. A pak – nic se nesmí přehánět. Věci by měly být tak nějak přirozené, nemělo by se tlačit na pilu. Hlavně chci, aby si čtenář mé nové knihy odnesl dobrou náladu, a aby ho pozitivně nabila,“ dodává dáma každým coulem a na závěr dodává jeden citát od Johna Lennona, který má ve své knížce: „Jediný prostředek, jak život snést je -  považovat ho za krásný.“

 

Zdroj: Metropol / foto Josef Červ

Autorka Eva Filipová s autorkou, malířkou Lucií Gelemovou

Jednou z kmoter byla i kamarádka autorky, herečka Jana Švandová

Křtem provázela Bára Štěpánová

Na křtu nechyběl ani Jan Přeučil s Evou Hruškovou

Tématické zařazení:

 » Kultura