Ceny Thálie dostanou Mrkvička, Beňačková, Kružíková a jsou známy také nominace - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Ceny Thálie dostanou Mrkvička, Beňačková, Kružíková a jsou známy také nominace

Praha I V Národním divadle se letos 5. října večer uskuteční slavnostní ceremoniál udílení Cen Thálie. Za mimořádný herecký, pěvecký, taneční či jiný hudebně-dramatický výkon si ji odnese řada umělců. Kromě již známých jmen, to bude někdo z tří desítek nominovaných. Cenu za celoživotní přínos získá třeba herec Ladislav Mrkvička nebo operní diva Gabriela Beňačková.

 

Ocenění pro mladého umělce do 33 let dostala už v průběhu tiskové konference v Národním divadle herečka Zuzana Truplová, která nyní působí v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Mezi činoherci jsou nominováni Saša Rašilov, Viktor Dvořák, Lucie Trmíková nebo Pavla Gajdošíková. Mezi muzikálovými zase třeba Michaela Gemrotová..

 

Prezident pořádající Herecké asociace Ondřej Kepka oznámil, že na slavnostním ceremoniálu získají Thálii za celoživotní výkony v kategorii činohry Helena Kružíková a Ladislav Mrkvička, za operu Gabriela Beňačková, tanečnice Zdenka Kratochvílová a muzikálová a operetní herečka Věra Vlková.

 

V nové kategorii alternativní a loutkové divadlo je nominováno pět umělců bez rozdělení na mužské a ženské interprety, jsou jimi Miřenka Čechová, Milan Hajn, Miloslav König, Martin Pechlát a Lucie Trmíková, která tak je nominována dvakrát. Podle Kepky je pět nominací v prvním ročníku pokusem a v dalších letech může způsob nominací doznat změn.

 

Každá ze čtyř tradičních kategorií má po třech mužských a třech ženských nominantech. Mezi operními pěvci jsou ve finále Kateřina Kněžíková nebo Jiří Sulženko, v kategorii muzikál a opereta jsou mezi nominovanými Jan Cina a Vojtěch Dyk.

 

Herecké Ceny Thálie v kategoriích činohra, opera, opereta, muzikál nebo jiný hudebně dramatický žánr a balet, pantomima nebo jiný tanečně dramatický žánr, se tradičně předávaly v jarním termínu, nově je to na podzim. "Hodnoceny jsou tak výkony od září do června a nikoli za klasický kalendářní rok," uvedl Ondřej Kepka.

 

Ten také prozradil, že se mu podařilo podepsat s ministerstvem kulutry memorandum, které výrazně ulehčí pořádání Cen Thálie, o což se pokoušeli už jeho předchůdci v pozici prezidenta Herecké asociace. Souvisí s tím i značná úspora nákladů například za pronájem Národního divadla a další záležitosti.

 

"Velmi si vážím té ceny, je nádherná a ani ve snu by mne nenapadlo, že to budu právě já, kdo tuto nádhernou vázu získá," uvedla Zuzana Truplová, oceněná herečka do 33 let.

 

Ceny Thálie i letos vyrábí a Herecké asociaci věnuje sklárna Lasvit Ajeto z Lindavy. Na výrově skleněných ocenění s designem Bořka Šípka se podílejí čtyři skláři a další řada lidí, než doznají takové podoby, v jaké jsou předávány. Každá kategorie má svou barvu. 

 

Přímý přenos ze slavnostního ceremoniálu bude 5. října od 20 hodin živě přenášet Česká televize. Slovem bude provázet moderátor Václav Moravec. 

 

 

Zdroj: Metropol / foto: Jaroslav Hauer

Tématické zařazení:

 » Kultura  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření