MS V HOKEJI 2010 - Češi byli osm sekund od porážky, nakonec si ale zahrají o zlato - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

MS V HOKEJI 2010 - Češi byli osm sekund od porážky, nakonec si ale zahrají o zlato

Ikona

22. května 2010, 17.09 | KOLÍN NAD RÝNEM | Čeští hokejisté porazili v sobotním semifinálovém utkání na mistrovství světa v Německu tým Švédska 3:2 po samostatných nájezdech. Vítězný gól vstřelil útočník Jan Marek, národní mužstvo tak čeká v neděli boj o zlaté medaile. První třetinu dramatického utkání poznamenala častá vyloučení. Po opatrném začátku, kdy se do šance nedostal ani jeden tým, se Švédům naskytla možnost hrát přesilovku pět na tři.

 

Tu sice soupeř Růžičkova výběru nezužitkoval, ale při následním vyloučení Klepiše v 9. minutě rozvlnil z dorážky síť za Vokounovými zády Harju. Švédský forvard si tak připsal na konto již čtvrtou branku na šampionátu, český celek inkasoval v oslabení teprve podruhé.

Čeští hokejisté se dočkali vyrovnání v 18. minutě. Po nenápadné akci Kašpara s Rolinkem vypálil od modré čáry obránce švédského MoDo Mojžíš a brankář Gustavsson se stihl jen ohlédnout. Úvodní část tak skončila nerozhodně 1:1, ačkoliv Švédové byli výrazně střelecky aktivnější.

Do druhé periody nastoupil český tým jako vyměněný. Svého soupeře přebrusloval a vytvářel si i slibné šance. Jenže Voráček ve 22. minutě ani Novotný s Kašparem o čtyři minuty později Gustavssona nepřekonali. Když se Růžičkovi svěřenci nedokázali prosadit ani ve třech přesilových hrách, strhli vedení na svou stranu z ojedinělé akce Švédové. Ekman Larsson s Martenssonem zatáhli ve 32. minutě kotouč do útočného pásma a druhý jmenovaný ho naservíroval před branku volnému Engqvistovi, jenž bezpečně propálil Vokouna.

Rozdílová branka jako by vlila Švédům krev do žil, najednou jich byl plný led a Češi jen stěží zachytávali kombinace soupeře. Zvýšit náskok "Tre Kronor" mohl ve 33. minutě Persson, jenže střelou z první ani dorážkou Vokouna nepřekonal. Když se v samém závěru prostřední třetiny neprosadil ani velmi aktivní Harju po brejku dva na jednoho, šlo se do šaten za stavu 2:1 pro Švédy.

Také závěrečnou třetinu začal velkým náporem český tým a paradoxně mu k němu pomohla i přesilovka soupeře ve 44. minutě, kdy byl za držení vyloučen Blaťák. V oslabení totiž měli velké příležitosti Hubáček s Vampolou a po návratu českého beka na led mohl vyrovnat Jágr, jenže z úhlu jen o pár centimetrů minul branku.

Stejný hráč se ocitl tváří v tvář Gustavssonovi také v 54. minutě, kdy nikým nehlídaný dostal před branku nádhernou přihrávku od Vampoly. Jenže český forvard stál zády ke švédské síti a po otočce a blafáku do forhendu zastavil jeho pokus beton brankáře "Tre Kronor". Český tlak s přibývajícími minutami gradoval, trenér Růžička odvolal na začátku 59. minuty z branky Vokouna a osm sekund před koncem se jeho svěřenci dočkali zaslouženého vyrovnání - z mezikruží propálil obránce Rachůnek vše, co mu stálo v cestě, a poslal duel do prodloužení.

V prodloužení, ve kterém měli více šancí rozhodnout čeští hokejisté, se diváci ve vyprodané kolínské aréně gólu nedočkali. Ke slovu tak přišly samostatné nájezdy. Zatímco Vokoun pustil za svá záda jen Omarkův pokus, na české straně skórovali Kašpar a Marek, jenž se střelou mezi betony brankáře Gustavssona postaral o vítěznou trefu. Češi si tak poprvé od roku 2006 zahrají finále mistrovství světa.

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport