MS V HOKEJI: Česko uspořádá světový šampionát v roce 2015 - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

MS V HOKEJI: Česko uspořádá světový šampionát v roce 2015

Ikona

21. května 2010, 16.50 | KOLÍN NAD RÝNEM | Česká republika se stala po pátečním rozhodnutí kongresu Mezinárodní hokejové federace (IIHF) v Kolíně nad Rýnem pořadatelem světového šampionátu v ledním hokeji v roce 2015. Mistrovství světa se na českém území uskuteční po jedenácti letech, naposledy hostila Praha a Ostrava šampionát v roce 2004. Kongres IIHF, který hostil kolínský hotel Maritim, rozhodl o přidělení pořadatelství České republice krátce před čtvrtou hodinou odpolední.

 

Po českou kandidaturu hlasovali delegáti kongresu v poměru 84:22. Protikandidátem České republiky byla Ukrajina, té se však dávaly minimální šance. Šampionát by se měl stejně jako v roce 2004 uskutečnit v pražské O2 areně a ostravské ČEZ Areně.

Po triumfu hokejistů ve čtvrtfinále se tak Česku podařil v Německu další úspěch, tentokrát se bitva odehrála v zákulisí u zeleného stolu. Hlasování sice vyznělo pro Česko jednoznačně, prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král však krátce po zveřejnění výsledků přiznal, že Ukrajina byla silným protivníkem.
"Kandidovala již podruhé. Měla perfektní prezentaci, která navazovala na mistrovství Evropy ve fotbale. Byl to těžký soupeř. Domnívám se, že jsme dnes dosáhli stejného vítězství jako kluci včera na ledě," těšilo prezidenta svazu.

"Dva roky jsme na tom pracovali. Největší práci odvedli Martin Urban a Petr Bříza. Byla v tom také velká diplomacie. ČSLH neměl dobrou pozici v IIHF. Stav byl kritický, negativní. Nyní ale musím říci, že se to obrátilo, a s vedením máme velmi přátelské vztahy," doplnil Král, jenž se ještě před týdnem musel zúčastnit narychlo svolaného jednání ze strany IIHF. "Bylo dost zásadní. Řešily se problémy v roce 2004. Probíraly se politické a technické věci, místa pro IIHF a další záležitosti," vysvětlil.

Šampionát se uskuteční znovu v Ostravě a Praze. Právě moderní a komfortní vysočanská O2 arena sehrála ve finále hodně významnou roli. "Bez ní bychom neměli šanci. To, co nabízí O2 arena, to nenabízí žádná hala tady v Německu," pronesl v hotelu Maritim v Kolíně nad Rýnem Tomáš Král.

Velkou radost netajil po šestnácté hodině ani člen výkonného výboru ČSLH Petr Bříza, který má na starosti mezinárodní vztahy. "Bylo důležité získat podporu. Přesvědčit, že jsme nejlepším kandidátem," poznamenal bývalý vynikající brankář, jenž ve čtvrtek členům councilu představil zajímavou prezentaci. V motivačním filmu, papírových i obrazových materiálech se nacházely také příspěvky o výchově mládeže, o tom co znamená tento sport pro Českou republiku.

"Šli jsme cestou lidskosti. Věřil jsem, že šampionát získáme. Budeme mít výhodu v tom, že arény už stojí. Nemusíme haly dodělávat. Nyní bude zapotřebí postavit strukturu organizačního výboru," připomněl Bříza. Česko má na domácí šampionát již připraven předběžný rozpočet, který kalkuluje s 380 tisíci diváky. Pokud by do ochozů stadionů skutečně zavítal onen zmiňovaný počet příznivců, mohlo by Česko dosáhnout na slušnou sumu. Plánovaný zisk by mohl být kolem pěti miliónů franků (cca 90 mil. korun.).

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport