MS V HOKEJI 2010: Trenér Růžička: Máme radost, ale jdeme dál, turnaj nekončí - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

MS V HOKEJI 2010: Trenér Růžička: Máme radost, ale jdeme dál, turnaj nekončí

Ikona

21. května 2010, 00.41 | KOLÍN NAD RÝNEM | Čeští hokejisté zlomili na světovém šampionátu v Německu po čtyřech letech čtvrtfinálové prokletí, ve čtvrtečním utkání udolali Finy po samostatných nájezdech 2:1 a postoupili mezi nejlepší čtyři celky turnaje. Trenér Vladimír Růžička se krátce po skončení lítého boje nacházel ve velmi dobré náladě. Růžička se totiž dočkal velké satisfakce. Po porážce s Nory a Švýcary jeho svěřence leckdo kritizoval a zatracoval. Češi se ocitli na hraně propasti.

 

Ze dvou zbývajících osmifinálových zápasech museli vyválčit minimálně čtyři body. Mladý kolektiv se bez hráčů z NHL semkl, zdolal Lotyše a Kanadu a ve čtvrtfinále udolal také Finy.

"Zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Dostali jsme brzy gól. Bylo důležité, že se nám povedlo ve třetí třetině vyrovnat. Utkání bylo podle mého názoru hodně vyrovnané. Oba brankáři byli vynikající. Musím poděkovat hráčům, jak odehráli prodloužení. Hráli jsme tam v oslabení a počínali jsme si v něm velmi dobře. Utkání šlo pak až do nájezdů a to je již opravdu o štěstí," prohlásil svazový lodivod.

Český celek nezahájil duel zrovna šťastně. Po pětapadesáti sekundách inkasoval po blafáku Kontioly. "Naši taktiku to asi trochu zbouralo. Podle mě nás to hodně zaskočilo. Zhruba deset minut jsme se z toho dostávali, pak se nám to vcelku povedlo. Ve druhé třetině tomu chyběla jen lepší střelba, ve třetí jsme vyrovnali, což bylo důležité," přiznal reprezentační kouč.

Češi přežili kritickou chvíli v prodloužení. Hlavní sudí poslali "za katr" Voráčka a "Suomi" mohli v přesilovce čtyři na tři rozhodnout o postupu. "Nevím, co k tomu říci, takových zákroků bylo na Jardu Jágra během utkání spousta a nepískalo se," podivoval se Růžička.

Český celek dotáhl duel do samostatných nájezdů, v nichž obstál na jedničku. Růžička vybral Kašpara, Marka a Klepiše. Intuice mu vyšla náramně. "Poslal jsem na penaltu třeba Honzu Marka, který v prodloužení nehrál, protože jsme sestavu stáhli. On ale umí dát gól a jasně to prokázal," vysvětlil záměr.

Zkušený stratég měl po zápase evidentně radost, zároveň ovšem brzdil předčasnou euforii. Česko se střetne v semifinále se Švédskem a touží uspět. "Máme z výsledku radost, ale jdeme dál. Může se stát cokoli, turnaj pro nás nekončí. Budeme se připravovat na Švédy. V pátek uděláme volnější trénink, v sobotu dopoledne se půjdeme zřejmě trochu projít," nastínil nejbližší plán. "Kluky leckdo zatracoval, ale my jsme na velké akci konečně po dlouhé době porazili Švédy, Kanadu i Finy. Takové výsledky jsme na minulém šampionátu nebo na olympiádě neměli," uzavřel Růžička.

Tématické zařazení:

 » Sport