MS V HOKEJI 2010 - Trenér Růžička: Tým ukázal, že má sílu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

MS V HOKEJI 2010 - Trenér Růžička: Tým ukázal, že má sílu

Ikona

19. května 2010, 00.52 | MANNHEIM | Čeští hokejisté porazili v úterý ve svém závěrečném duelu osmifinálové skupiny F na světovém šampionátu v Německu tým Kanady 3:2 a zajistili si účast ve čtvrtfinále. Národní celek rozhodl utkání v prostřední části, nejprve se šťastnou tečí prosadil Jágr a krátce po něm skóroval v přesilovce Klepiš. Nejčernější scénář se tak nenaplnil. Růžičkův výběr si stejně jako v předchozích letech zahraje ve vyřazovací části. "Nepostoupit do čtvrtfinále by byl pochopitelně velký neúspěch.

 

Na druhou stranu si musíme uvědomit, že naše mužstvo je takové jaké je. Hráčům musím poděkovat, protože těžký zápas zvládli velmi dobře," pochvaloval si po skončení střetnutí kouč Vladimír Růžička. "Hráli jsme včera večer a další utkání dnes odpoledne. Měli jsme dva těžké zápasy a zvládli jsme je skvěle. Je vidět, že tým má sílu a také vynikajícího gólmana," doplnil spokojeně.

Čeští reprezentanti měli nůž na krku, v posledních dvou střetnutích museli vydolovat minimálně čtyři body. V náročném úkolu obstáli na jedničku. "S těmi silnějšími týmy se nám hraje lépe, protože do toho dáme bojovnost," myslí si svazový kouč.

Jeho ovečky musely obracet skóre. Kapitán javorových listů Ray Whitney proměnil hned první přesilovku zápasu. Český tým tak po dlouhé době inkasoval gól ve vlastním oslabení. "Nebylo to z toho, že by nás soupeř přehrál, ale udělali jsme zkrátka chybu na modré čáře, hráč se dostal až k bráně a dal gól. Oslabení ale jinak hrajeme velmi dobře. Je to výborná vizitka celého mužstva," liboval si.

Český celek posléze právě v početní nevýhodě srovnal zásluhou backhandového blafáku Lukáše Kašpara stav na 1:1 a ve druhé třetině pak přelil misky vah na svou stranu. Důležitý vedoucí zásah zařídil Jaromír Jágr, když šťastně tečoval Němcovu ránu. "Důležité bylo, že šli po buly všichni do brány. Takové góly někdy rozhodují zápasy a právě tyto branky nám někdy chybí," řekl Růžička, kterému dobrou náladu nezkazil ani samotný závěr.

Vokoun byl za vlastní bránou sražen, rozhodčí překvapivě nezapískali a Duchene zacílil do prázdné klece. Po závěrečné siréně navíc hráči Kanady dali průchod své frustraci a na ploše se strhla hromadná potyčka. "Já se k rozhodčím vyjadřovat nechci. Samozřejmě jsem si zakřičel. Sudí byli ovšem dost daleko a oni stejně většinou dělají, že neslyší," přiznal Růžička. "My jsme si tohle ovšem hlídali od začátku. Kanada nás trochu chtěla vyprovokovat. My jsme hráli ve hře pět na pět velmi dobře, chtěli jsme chodit do těla. Jak se to u mantinelu mlelo, tak oni se chtěli pouštět do rvaček. Nabádali jsme hráče, aby se neprali," připomněl.

Vypjatý konec rozběsnil i české fanoušky v hledišti, jeden z nich chtěl hlavním arbitrům vyčinit na ledě osobně. "Koukal jsem, kdo to přese mě leze. Úplně jsem se lekl. Myslel jsem si, že je to nějaký Kanaďan," usmíval se Růžička.

Tématické zařazení:

 » Sport