MS V HOKEJI 2010 - Brankář Vokoun: Mužstvo tady nemáme špatné, ale zatím nehraje na svůj potenciál - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

MS V HOKEJI 2010 - Brankář Vokoun: Mužstvo tady nemáme špatné, ale zatím nehraje na svůj potenciál

Ikona

16. května 2010, 18.55 | MANNHEIM | Čeští hokejisté si na světovém šampionátu v Německu zkomplikovali sobotní porážkou v osmifinálové skupině se Švýcary cestu do čtvrtfinále. Stoprocentní jistotu elitní osmičky jim nyní dají pouze dvě výhry ve zbylých dvou střetnutích. "Sami jsme se dostali do takové situace. Víme, že musíme vyhrát dva zápasy, nebo alespoň jeden vyhrát a ve druhém bodovat. Situace není dobrá, na druhou stranu není beznadějná," připomněl gólman Tomáš Vokoun.

 

Čeští hokejisté věřili, že po triumfu nad Švédskem najedou na vítěznou vlnu. Jenže omyl. Slabý výkon v úvodní periodě proti zemi Helvétského kříže vrátil Růžičkův výběr na hranu hluboké propasti. "Nečekal jsem to. Myslel jsem si, že nám úspěch proti Švédům pomůže. Myslím si, že je to také trochu nováčkovská daň," prohlásil brankář Floridy Panthers. "Je třeba si uvědomit, že žádný soupeř nám tady nedá nic zadarmo a že se nikdo sám neporazí. Se Švýcary rozhodla první třetina. Kdybychom ji sehráli lépe, tak bychom ten zápas určitě zvládli," doplnil.

Národnímu celku teď hrozí jedno z nejhorších umístění na mistrovství světa. Ve čtvrtfinále nikdy v historii nechyběl a nechce ani tentokrát. První krok k tomu musí udělat v pondělí večer, výhra nad houževnatým Lotyšskem je povinností. "Máme před sebou důležitý zápas a prostě ho musíme vyhrát. Když to nezvládneme, tak v podstatě už není o co bojovat," prohlásil Vokoun.

Znaroksovi svěřenci zlobili Čechy na únorových olympijských hrách ve Vancouveru, zarputilý ruský styl dělal Růžičkovu výběru problémy. Hned v úterý odpoledne navíc čeká české hráče další náročný protivník, celek Kanady.

"Bude to pochopitelně těžké, ale zápasy se vyhrát dají, pokud budeme důslední a budeme plnit taktiku, kterou si říkáme. V kabině pořád mluvíme o tom, jak to hrát. Jenže pak jdeme na led a třeba pět, deset minut se toho nedržíme. To je špatně. Hokej se hraje šedesát minut," upozornil zkušený gólman.

"Teď se ukáže, jestli to bylo z nepozornosti nebo jestli ta síla tam není a nemáme na to, abychom zvládali tahle utkání. Nemá smysl se na něco vymlouvat. Nikdo už nás zachránit nepřijde. Hráči, které tu máme k dispozici, to musí vybojovat," sdělil Vokoun.

Čeští hokejisté touží vylepšit proti Lotyšům obranou fázi, prezentovat se častou střelbou a maximálním nasazením. "Proti Švýcarům jsme v první třetině vůbec nehráli to, co jsme měli. Prohrávali jsme osobní souboje. Nepřekvapilo mě, že Švýcaři porazili Kanadu, podle mě hrají nejlepší hokej tady v Mannheimu. My také nemáme špatné mužstvo, ale zatím nehraje na svůj potenciál. A pokud nemáme tým, který by přečníval nade všemi, pak to na úspěch nemůže stačit," dodal Vokoun.

Tématické zařazení:

 » Sport