MS V HOKEJI 2010: Jágr: Nechtěl jsem nikoho urazit, potřebujeme nejlepší hráče, ego musí jít stranou - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

MS V HOKEJI 2010: Jágr: Nechtěl jsem nikoho urazit, potřebujeme nejlepší hráče, ego musí jít stranou

Ikona

13. května 2010, 17.25 | MANNHEIM | Hokejový útočník Jaromír Jágr svolal ve čtvrtek prostřednictvím deníku Sport tiskovou konferenci, na které promluvil k otázce omluv hráčů pro světový šampionát v Německu a podrobněji také rozebral a objasnil své prohlášení po utkáním s Norskem, kde kritizoval absenci hráčů z NHL. Hvězda českého hokeje odjela se spoluhráči po čtvrtečním rozbruslení na hotel do Heidelbergu a poté se sama ozvala českým novinářům. Rozhovor probíhal prostřednictvím internetového nástroje Skype.

 

Jaromír Jágr nejdříve dovysvětlil svůj úterní kritický výrok.

"Chci, aby se to nějak ukončilo a neprotahovalo. Já jsem vůbec nevěděl, že bude probíhat taková velká diskuze. Ne, že bych byl naštvaný, ale mrzí mě některé věci. Možná jsem to řekl moc ostře, možná si to někdo bral osobně a možná se někdo urazil. To nebyl ten důvod, proč jsem to říkal. Bojím se toho, aby se za pět let nebrala porážka s Norskem jako skvělý úspěch českého hokeje. Protože teď to všichni nazýváme katastrofou a může se stát, že za pět nebo deset let to bude normální výsledek, i to se může stát, proto jsem to takhle řekl. Na druhou stranu jsem nikoho nechtěl naštvat a ty mladé hráče, kteří odešli do Ameriky a jsou v NHL, respektuji. Oni musejí něco umět, když si je klub vybral, o tom není žádných pochyb, ale jde o to, že se český hokej v současnosti nachází v takové krizi, že oni musejí jet. Nechci, aby to to, co jsem řekl, brali negativně, nýbrž spíš pozitivně, aby to vzali jako kompliment, že bez nich se to prostě hrát nedá. Takže nejen já, ale všichni čeští fanoušci prosí ty hráče, aby na ty tři týdny, co je mistrovství, zahodili svoje ego. A pomohli českému týmu. Jestli oni nebudou jezdit, tak se může stát, že opravdu bude nějaký průser, a já si myslím, že je to už poslední zvonění," prohlásil na úvod Jágr.

Čekal jste takové reakce, nebo vám hned došlo, že to vyvolá takový poprask?
"Ne, tak to vůbec ne, z toho důvodu jsem to neříkal. Možná, že všechno zlé je k něčemu dobré, možná se něco změní, ale znovu opakuji: Pokud jsem někoho urazil, někoho se dotkl, určitě jsem to tak nemyslel. Bylo to spíš brané, že my v současnosti hráče z NHL potřebujeme. Nedá se nic dělat. Oni jsou stále takové kvality, že české reprezentaci pomohou. Na druhou stranu chápu, že došlo k nějakým neshodám, ale chci poprosit, aby tyhle věci hodili teď stranou, protože teď jsou víceméně bezvýznamné. Jsou důležitější věci, které se musí nějakým způsobem zachránit."

Mluvil jste o krizi českého hokeje. Co se s tím dá dělat?
"Jak bych to řekl. Je víc druhů lékařů. Je medicína, která léčí, až když se ti něco stane, a pak jsou medicíny, které léči, ještě než se ti něco stane. A já myslím, že my, i když jsme v určité krizi, tak to může být ještě horší. A to jsem přesvědčený rok od roku víc. Prostě to bude horší a horší, pokud se něco nestane. A pak to bude ještě horší, protože na ten hokej nebudou už vůbec žádné peníze, na co to ta mládež bude hrát, když uvidí, že budeš hrát někde v béčku... Ale samozřejmě se to stát nemusí, to já mluvím už o extrému. Ale nevěřím, že Američané, když si vezmou hráče z NHL, tak si mysleli, že tu budou hrát o sestup. A jsou to hráči z NHL, nemusí to být hvězdy, ale jsou to hráči z NHL. Každý ten hokej nějak umí."

Měl jste reakce od některých hráčů na telefonu? Volal vám někdo?
"Vůbec, já telefony neberu, teď se o to moc nestarám. Nebyl ani čas určité věci vysvětlit. Neříkám, že tam nebyly emoce, ale každá věc se dá vysvětlit určitým způsobem. Stojím si za tím, co jsem řekl, ale dá se to sdělit i jinak. Všechno se dá říci jinak, aby se ti hráči nenaštvali. Na druhou stranu díky za to, že se to stalo, možná svaz i hráči začnou řešit věci jinak. Ještě nějaký čas je, ale už ho moc není."

Může být problém v tom, že Vladimír Růžička nebo svaz s hráči málo komunikovali a nebyli za nimi v NHL?
"Všechno je možné. Nechci, aby to bylo kdyby, kdyby, kdyby. To se většinou říká, když se stane průšvih. Tady není čas na kdyby. Nebo budeme hrát jako osmnáctka před dvěma roky v béčku a budeme mít vůbec problémy se někam dostat. Díky bohu, že v áčku hraje šestnáct mužstev, kdyby to bylo jako dřív s osmi, tak jsme v tom béčku možná už dávno. Já vždy nadával, proč je tady těch šestnáct družstev, a najednou díky bohu za to."

Myslíte, že to může kluky tady na mistrovství vyhecovat?
"O tom nikdo nemluví, kluci jsou mladí, já naše kluky nekritizuji. Na druhou stranu na všechno je potřeba se dívat pozitivně. Když se na to koukneš pozitivně, když budou ti nejlepší hráči jezdit, nejen z NHL, tak to pro ty mladé hráče, ale i ty ostatní má daleko větší úroveň a může říci, já jsem se dostal na mistrovství a to už znamená, že jsem mezi pětadvaceti nejlepšími hráči, což je výborné. Teď to říci nemůžeš, když odmítne třicet nejlepších. Neříkám, že jsou to špatní hráči, ale já si pamatuju, že i do české ligy byl problém se dostat. Když se dostal jeden hráč z jednoho ročníku do ligy, to už musel být opravdu talent. Pak do nároďáku, to jsi se nedostal, ta sestava byla stejná, to se zeptejte starších hráčů, to se neměnilo. Vím, že se vracím zpátky, ale když se během tří, čtyř let vyměnili dva, tři hráči, tak to bylo moc. To mluvím jen o extraligovém týmu. Ti mladí hráči si ta jména pamatovali, i když to nejde úplně srovnávat."

Myslíte, že by pomohlo, aby se hráč jako Robert Reichel stal třeba generálním manažerem reprezentace, komunikoval podobně jako Yzerman v Kanadě či Bondra na Slovensku?
"Sport už není jen sport, ale byznys a peníze. Na to abys dělal věci kvalitně, na to potřebuješ peníze. Na to, abys je získal, potřebuješ úspěch. Nejdřív musíš zainvestovat, abys získal. To je normální. Ti hráči, kteří to dřív hráli, pokud se budou vracet, určitě to pomůže, pokud do toho půjde srdcem a s čistým svědomím. Tak to pomůže hokeji."

Tématické zařazení:

 » Sport